4 min10 iunie 2024

Cum sărbătoresc olandezii: Tradiții și voie bună

Olandezii iubesc sărbătorile, iar asta face parte din tradiția lor! Fie că vorbim de Sinterklaas, Crăciun, Paște sau Ziua Regelui, aceste ocazii sunt sărbătorite cu entuziasm și voie bună în întreaga țară.

Să aruncăm o privire asupra unora dintre cele mai iubite sărbători și cum sunt ele celebrate în Olanda.

 

Sinterklaas: O sărbătoare tradițională pentru copii

Pentru mulți olandezi, sezonul sărbătorilor începe cu Sinterklaas pe 5 decembrie. Această sărbătoare, centrată în jurul figurii sfântului Sinterklaas și a ajutorului său fidel Piet, este deosebit de iubită de copii. În mod tradițional, copiii își pun pantofii lângă șemineu sau la ușa de la intrare, sperând că Sinterklaas va veni în timpul nopții să-i umple cu cadouri mici, litere de ciocolată, pepernoten și mandarine. Tot pe 5 decembrie, membrii familiei și prietenii se adună pentru a face schimb de cadouri și a mânca dulciuri tradiționale de Sinterklaas.

 

Crăciunul: Timp petrecut alături de cei dragi

Crăciunul este sărbătorit cu fast în Olanda și este în principal despre timpul petrecut alături de cei dragi. Casele sunt decorate cu brazi de Crăciun, lumini și coroane. În Ajunul Crăciunului sau în ziua de Crăciun, familiile se reunesc pentru o cină festivă, care constă adesea din mâncăruri tradiționale precum: gourmet, vânat, tocane și, bineînțeles, un desert sofisticat. Cadourile sunt așezate sub bradul de Crăciun, iar oamenii vizionează adesea celebre filme de Crăciun, cum ar fi: Singur acasă sau Vacanța.

 

Revelionul: Începutul Anului Nou cu focuri de artificii

Revelionul este sărbătorit grandios în Olanda cu focuri de artificii, oliebollen (gogoși olandeze) și șampanie. În noaptea de Revelion, prietenii și familia se adună pentru a spune adio vechiului an și a întâmpina festiv Noul An. Orașe precum Amsterdam, Rotterdam și Haga organizează adesea spectacole mari de artificii care atrag mii de oameni. Acasă, artificiile luminează cerul, iar oliebollen și plăcintele cu mere sunt savurate cu poftă. La miezul nopții, se ridică paharele pentru un toast în cinstea Noului An, iar oamenii își urează reciproc tot ce e mai bun pentru anul care urmează.

 

Paștele: Vânătoarea de Ouă și Brunch-uri delicioase

În timpul Paștelui, în Țările de Jos au loc numeroase slujbe religioase pentru a sărbători Învierea lui Iisus. În Joia Mare, Patimile sunt difuzate la televizor, povestea Paștelui fiind interpretată de actori olandezi prin cântece contemporane.
Paștele este sărbătorit și prin organizarea de brunch-uri delicioase și prin celebra vânăoare de ouă. Multe familii se reunesc pentru a savura acest brunch bogat în delicii. Pentru copii, punctul culminant al sărbătorii este vânătoarea de ouă ascunse de Iepurașul de Paște în grădină. De asemenea, focurile de Paște sunt adesea aprinse, în special în partea de est a țării, simbolizând alungarea iernii.

 

Ziua Regelui: Nebunia portocalie și piețele de vechituri

Ziua Regelui, sărbătorită pe 27 aprilie în cinstea zilei de naștere a regelui Willem-Alexander, este un eveniment grandios în Olanda, marcat de petreceri, parade și piețe de vechituri. Întreaga țară se colorează în portocaliu, culoarea națională a Olandei. În orașe și sate se organizează piețe de vechituri, unde oamenii își vând obiectele second-hand sau bunătățile făcute în casă. Festivitățile sunt peste tot, de la muzică live la jocuri tradiționale precum agățarea unghiilor și mușcatul prăjiturilor. De asemenea, există numeroase festivaluri gratuite care merită vizitate în această zi plină de bucurie!

 

 

4 și 5 mai: Ziua Comemorării și Ziua Eliberării

Pe 4 mai, Olanda marchează Ziua Comemorării, un moment solemn în care olandezii își amintesc de victimele războiului, atât civile cât și militare, de la izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial. La ora 20:00, se păstrează două minute de tăcere în semn de respect pentru cei care și-au sacrificat viața pentru libertatea celorlalți. Ziua următoare, pe 5 mai, este Ziua Eliberării. Olanda celebrează și comemorează eliberarea din 1945 prin festivaluri și evenimente care sărbătoresc libertatea. La fiecare cinci ani, această zi devine sărbătoare națională, oferind majorității oamenilor o zi liberă de la serviciu.

 

În concluzie, olandezii iubesc sărbătorile și se bucură de ele alături de prieteni și familie. Fie că primesc cadouri de Sinterklaas, savurează o cină elaborată de Crăciun, numără invers până la noul an de Revelion, vânează ouă de Paște sau se distrează de Ziua Regelui, în Olanda întotdeauna există un motiv de sărbătoare!

Vezi aici lista tuturor sărbătorilor din Olanda!

Alte lucruri interesante!

Citiți mai multe bloguri din această categorie

Sinterklaas - Moș Nicolae din Olanda

2 min28 noiembrie 2023

Ziua Regelui în Olanda: O sărbătoare națională

4 min26 aprilie 2023

Paștele în Olanda

3 min7 aprilie 2023