4 min26 aprilie 2023

Ziua Regelui în Olanda: O sărbătoare națională

 

Pe 27 aprilie, Olanda se va îmbrăca în portocaliu, în cinstea casei regale olandeze. Regele Willem Alexander va împlini 56 de ani și intreaga țară îl va sărbători. Ziua Regelui este una dintre cele mai semnificative sărbători naționale din Olanda și, prin urmare, nu poate trece neobservată. In această zi festivă majoritatea angajaților primesc o zi liberă de la muncă pentru a putea sărbători cum se cuvine.

"Nu auzisem niciodată de Ziua Regelui înainte de a începe să lucrez în Olanda, dar acum este una dintre sărbătorile mele preferate. Îmi place să văd cum toți olandezii se îmbracă în portocaliu și cum sărbătoresc împreună. Este o modalitate minunată de a experimenta cultura olandeză și de a te simți parte din comunitate." -  Lena, Spania

 

Febra portocalie: Tradiția reprezentativă de Ziua Regelui

Una dintre cele mai emblematice tradiții de Ziua Regelui este supranumită "Febra portocalie". Fiind culoarea casei regale olandeze, în această zi, totul este despre portocaliu. Chiar și culoarea celebrului desert “tompouce” (care este de obicei roz) se schimbă în portocaliu în timpul acestei sărbători. Veți mai vedea, de asemenea, mult roșu, alb și albastru – culorile drapelului olandez. Asta pentru că nici steagul olandez nu este neglijat în aceste zile, fiind una dintre puținele ocazii în care îl veți vedea fluturând pe casele olandezilor.

Fact: Ziua Regelui a fost inițial cunoscută sub numele de Ziua Prințesei și a fost sărbătorită pentru prima dată pe data de 31 august 1885, în onoarea nașterii Prințesei Wilhelmina, care mai apoi a devenit Regina Olandei.

 

Piețele libere de Ziua Regelui: O experiență plină de culoare și energie

În toată țara veți vedea o mulțime de “piețe libere”. În această zi, oamenilor li se permite să își vândă obiectele nedorite în plină stradă, fără a fi nevoiți să plătească taxe. Acest fenomen a dus la apariția unor piețe de stradă vibrante și pline de culoare în aproape toate orașele și localitățile Olandei.

 

Festivaluri, concerte și parade: Celebrarea Regelui în stil mare

Cu ocazia Zilei Regelui, în numeroase orașe și sate au loc parade și concerte cu scopul de a-l onora și celebra pe Rege. În anumite regiuni ale țării, sunt organizate festivaluri întregi în cinstea Regelui, cum ar fi Kingdance, 538 Koningsdag și Oranjebloesem. În fiecare an, familia regală vizitează un anumit oraș și participă la activitățile organizate în acest scop. În anul 2023, familia regală va vizita Rotterdam.

Fact: După urcarea sa pe tronul Țărilor de Jos în 2013, Willem-Alexander a decis să schimbe data de sărbătorire a Zilei Regelui pe 27 aprilie, care este ziua sa de naștere. Este pentru prima data în peste un secol când Ziua Regelui a fost sărbătorită la o dată diferită de ziua de naștere a reginei anterioare.

 

Siguranța în timpul Zilei Regelui: Sfaturi pentru o sărbătoare aglomerată

Așa cum știți, Ziua Regelui poate fi o zi aglomerată și plină de evenimente. De aceea, este important să aveți grijă de bunurile dvs. și să vă feriți de hoții de buzunare.

"Am vizitat Amsterdam în timpul Zilei Regelui și a fost uimitor! Atmosfera a fost atât de vibrantă și plină de viață. Mi-a plăcut să văd toate decorațiunile portocalii, iar piețele libere au fost atât de distractive. Este cu siguranță ceva ce toată lumea ar trebui să experimenteze cel puțin o dată în viață." Julian, Polonia.

 

Sfaturi pentru a sărbători Ziua Regelui în Olanda ca vizitator 

Dacă nu sunteți de naționalitate olandeză și doriți să sărbătoriți Ziua Regelui în Olanda, este important să aveți în vedere câteva aspecte:

  • Purtati ceva portocaliu, în acest fel vă puteți arăta sprijinul pentru familia regală și totodată vă veți amesteca cu ușurință printre localnici;
  • Vizitați vrijmarkt pentru a experimenta tradiția olandeză de a cumpăra și vinde bunuri second-hand;
  • Participați la festivități și bucurați-vă de muzică, mâncare și băuturi disponibile pe tot parcursul zilei.

Cu toate acestea, evitați să provocați probleme - Ziua Regelui este un eveniment de familie, iar olandezii se mândresc cu păstrarea străzilor curate și sigure. Nu aruncați gunoaie și nu lăsăți mizerie în urmă. Respectați întotdeauna localnicii și obiceiurile lor.
Urmând aceste îndrumări simple, vă puteți bucura pe deplin de festivități și puteți sărbători Ziua Regelui ca un adevărat localnic olandez.


Comunicarea cu angajatorul în privința muncii de Ziua Regelui

Verificați programul de lucru cu angajatorul dvs. înainte de Ziua Regelui, deoarece majoritatea companiilor sunt închise în această zi și angajații se bucură de o zi liberă.

 

Pe scurt, Ziua Regelui este o experiență unică și distractivă pe care nu trebuie să o ratați în timpul șederii dvs. în Olanda. Asigurați-vă că aveți pregătită ținuta portocalie, deoarece este o parte semnificativă a tradiției în cadrul acestei sărbători. Alăturați-vă festivităților și bucurați-vă de cultura vibrantă a poporului olandez!

Alte lucruri interesante!

Citiți mai multe bloguri din această categorie

Cum sărbătoresc olandezii: Tradiții și voie bună

4 min10 iunie 2024

Sinterklaas - Moș Nicolae din Olanda

2 min28 noiembrie 2023

Paștele în Olanda

3 min7 aprilie 2023