2 min2 decembrie 2021

Sinterklaas – Moș Nicolae din Olanda

Sinterklaas, cunoscut și sub numele de Sfântul Nicolae, este așteptat cu nerăbdare de copiii olandezi. El poate fi recunoscut după pelerina roșie lungă, toiag și barba lui lungă albă. Sfântul Nicolae olandez sosește în fiecare an la jumătatea lunii noiembrie, venind împreună cu ajutoarele lui Piet (Petru) pe o barcă cu aburi plină de cadouri

Pentru copii, aceasta înseamnă că își pot pune papucii lângă șemineu sau ușa de la intrare. Noaptea, Sinterklaas călătorește pe acoperișuri pe calul său alb Amerigo și pune mici atenții sau cadouri în pantofii copiilor. Dulciurile tradiționale pentru această perioadă sunt turta dulce, biscuiții cu cremă de migdale, marțipanul și literele de ciocolată.

Sărbătoarea în sine este sărbătorită pe 5 decembrie, când se dăruiesc cadouri. Copiii cântă cântece pentru Sinterklaas până aud o bătaie în uşă. Dacă au fost cuminți vor găsi un sac plin cu cadouri chiar în fața ușii.

Copiii mai mari și adulții sărbătoresc și ei pe Sinterklaas pe 5 decembrie. Înainte de sărbătoare ei trag bilețele cu numele unei persoane și cumpără cadouri pentru persoana respectivă. Cadourile sunt împachetate astfel încât să ascundă conținutul lor real și sunt adesea însoțite de poezii amuzante pline cu jocuri de cuvinte scrise special pentru destinatar.

În fiecare an Sinterklaas ajunge în Olanda pe o barcă alături de ajutoarele lui, Piet. Mii de copii îl așteaptă entuziasmați. Începând din acea seară, ei pot lăsa înainte de a merge la culcare un papuc lângă șemineu sau ușă pentru a găsi un mic cadou de la Sinterklaas în dimineața următoare.

Parada principală a Sinterklaas are loc într-un oraș diferit în fiecare an, dar aproape toate orașele și satele olandeze au propria lor paradă de sosire a lui Sinterklaas și a ajutoarelor lui.

Alte lucruri interesante!

Citiți mai multe bloguri din această categorie