3 min7 aprilie 2023

Paștele în Olanda

 

 

Probabil că le-ai zărit deja în orice magazin în care ai intrat: ouăle din ciocolată și celebra Paasbrood! Și asta pentru că este aproape Paștele în Olanda, iar tradițiile sunt extrem de importante și sunt sărbătorite în toată țara.
În acest scurt articol de blog vom detalia câteva dintre aceste obiceiuri de Paște pentru a-ți face o idee mai clară despre cum poți petrece aceste zile.

 

Sărbătorește ziua liberă cu un brunch sau “Gourmetten” reușit

Să începem cu, probabil, cea mai așteptată întrebare: Voi avea o zi liberă legală? Sigur că da!
Paștele este o sărbătoare națională și aproape totul este închis în Lunea Paștelui. Olandezii folosesc această perioadă pentru a se relaxa și a petrece timp cu familia. Una dintre cele mai notabile tradiții de Paște în Olanda este brunch-ul. Familiile și prietenii iau parte la o masă festivă de pe care nu vor lipsi pâinea, ouăle, o varietate de mâncăruri dulci și sărate, alaturi bineînțeles de celebra paasbrood (o pâine cu aromă de scorțișoară, presărată cu stafide și pastă de migdale) și ouăle din ciocolată. Masa este ornată în stilul specific sărbătorilor pascale, adesea cu flori și ouă decorate.

În timpul serii, multe familii olandeze optează pentru "Gourmetten" unde fiecare, cu ajutorul unor mici tigăi de raclette grill, își prepară cu atenție propriile felii de carne și legumele. O atmosferă plăcută și relaxată se răspândește în jurul mesei, unde toată lumea se bucură de o experiență culinară unică și personalizată.

 

Focuri de tabără

Pe lângă brunch-ul pascal, o altă tradiție de Paște este aprinderea focurilor de tabără. În Duminica Paștelui, multe comunități din întreaga țară aprind focuri mari, folosind adesea chiar pomi de Crăciun aruncați, ca simbol al sfârșitului iernii și al începutului primăverii. În unele comunități, această tradiție a evoluat într-o competiție, unde cel mai mare și mai frumos foc câștigă!

 

Vânătoarea și decorarea ouălor de Paște

La fel ca în multe alte părți ale lumii, tradițiile de decorare și căutare a ouălor sunt foarte populare și în Olanda. Ouăle sunt vopsite în culori strălucitoare și adesea folosite ca elemente decorative. Copiii se bucură de căutarea ouălor ascunse, inclusiv a celor pe care le-au decorat ei înșiși, a ouălor de ciocolată, a celor obișnuite sau chiar a celor umplute cu bomboane.

 

"Bedankt voor de bloemen"

De peste 35 de ani, olandezii trimit flori la Vatican pentru a fi folosite la decorarea pieței din Roma. În cadrul discursului său de Paște, Papa își exprimă de fiecare dată recunoștința față de  olandezi, spunându-le "Bedankt voor de bloemen" cu cel mai bun accent olandez, adică "Mulțumesc pentru flori".

 

Pasiunea

Începând din 2011, televiziunea națională difuzează anual un musical în direct, organizat de fiecare dată într-un oraș diferit și care are ca participanți numeroși artiști celebri din Olanda. Într-un timp relativ scurt, această pasiune a devenit o tradiție de Paște în Olanda, ce nu poate fi ratată și care a fost adoptată de multe familii din țară.

 

Lucrul în Olanda în apropierea Paștelui

Dacă lucrezi în producție sau logistică, în apropierea sărbătorii de Paște, este destul de probabil să ai de-a face cu produse specifice acestui eveniment. Fie că vei fi implicat/ă în crearea pachetelor Gourmetten pentru supermarket-uri, te vei ocupa de preluarea comenzilor sau vei  lucra ca operator pe stivuitor pentru manipularea produselor de Paște, munca ta va ajuta la crearea unei atmosfere magice și o sărbătoare de neuitat pentru mii de familii.

 

Tu cum vei celebra Paștele în weekendul prelungit de anul acesta? Există o tradiție olandeză care ți-a atras în mod deosebit atenția?

Alte lucruri interesante!

Citiți mai multe bloguri din această categorie

Cum sărbătoresc olandezii: Tradiții și voie bună

4 min10 iunie 2024

Sinterklaas - Moș Nicolae din Olanda

2 min28 noiembrie 2023

Ziua Regelui în Olanda: O sărbătoare națională

4 min26 aprilie 2023