4 min20 ianuarie 2023

Mâncare stradală olandeză

 Acestea sunt câteva preparate stradale pe care le puteți găși și pe care cu singuranță ar trebui să le încercați!

 • Gustările de la Snackbar
 • Hering
 • Anghilă afumată
 • Kibbeling
 • Oliebollen
 • Stroopwafel
 • Poffertjes
 • Kapsalon
 • Hema rookworst
 • Saucijzenbroodje
 • Frikandelbroodje

Snackbar: cele mai bune gustări olandeze

Olanda ar putea să nu fie renumită pentru bucătăria sa, dar mâncarea lor stradală este una pe care trebuie să o încercați. Când lucrezi în Țările de Jos, s-ar putea să observi că de luni până joi olandezii preferă pentru masa de prânz pâinea, cașcavalul sau diverse sandwichuri, dar vineri deseori ies din zona de confort, alegând „vetten hap”, care sunt gustări de la Snackbar.

Puteți găși oriunde un Snackbar. Aceste restaurante mici sunt cele mai bune locuri pentru o gustare rapidă. Snackbarurile vând o mare varietate de gustări prăjite, cum ar fi clasicele Kroket, Frikandel sau Kaassouflé. Vrei să încerci altceva? Berenklauw poate fi o opțiune bună, care este o chifteluță tăiată cu ceapă prăjită, servită ca o frigăruie. Snackbar are de asemenea, multe tipuri de sosuri pentru cartofi prăjiți, de exemplu patatje oorlog care se traduce prin cartofi prăjiți de război și constău în cartofi prăjiți acoperiți cu maioneză, ceapă și sos de arahide sau patat special, care este maioneză, ketchup și ceapă.

Iubitor de preparate din pește?

Jumătate dintre populația Olandei se învecinează cu marea, așa că nu este surprinzător că puteți găși o mulțime de opțiuni cu pește în preparatele stradale olandeze. Cel mai faimos este probabil heringul. Acest pește crud se mănâncă pe chiflă sau că gustare cu ceapă tocată. Anghilă afumată este un alt pește cu gust delicious pe care îl poți cumpăra de la standurile de pește sau de la magazin. A fost un produs de bază în Țările de Jos, dar din cauza deficitului de anghile a devenit o delicatesă. Kibbeling este mai puțin sofisticat, dar cu toate acestea, este foarte bun. Kibbeling-ul este prăjit, fiind asemănător cu un șnițel de peste, iar datorită compoziției este consumată cel mai frecvent ca o gustare, dar poate fi consumat și la cină în combinație cu cartofi prăjiți sau o salată.

Ai poftă de ceva dulce? Cele mai bune preparate stradale, rămân tot dulciurile!

Oliebollen sunt de obicei consumate în preajma Anului Nou, dar pot fi găsite la unele standuri pe tot parcursul anului. Oliebol se traduce literalmente prin minge de ulei și este aluat prăjit, umplut cu stafide, ca o gogoașă. La multe târguri și piețe puteți găsi un stand de stroopwafel proaspăt. Stroopwafel-urile proaspete sunt de încercat obligatoriu și sunt chiar mai delicioase decât cele de la supermarket. Același lucru este valabil și pentru poffertjes: aceste mini-clătite ar trebui să fie consumate de la un poffertjestand pentru o experiență reală și un gust uimitor!

Există opțiuni pentru orice nevoie!

După o noapte de clubbing, Kapsalon este calea de urmat pentru o recuperare mai rapidă! Deși a fost creat în 2003, a urcat rapid în topul mâncării stradale olandeze. Kapsalon înseamnă frizer în olandeză și a fost inventat la Rotterdam, când un frizer a cerut cartofi prăjiți acoperiți cu kebab și brânză. Clienții lui l-au văzut mâncând acest fel de mâncare și au comandat preparatul „kapsalon” la restaurantul cu kebab. În cel mai scurt timp acest fel de mâncare s-a răspândit în toată țara.

Rookworst este cel mai frecvent consumat cu stamppot, dar la Hema puteți cumpăra chifle cu rookworst ca gustare rapidă sau un prânz accesibil pe care îl puteți savura din mers. Rookworst  sunt cârnați afumați, fiind o adevărată semnatură olandeză. Hema vinde peste 10 milioane de cârnați pe an și chiar vinde floates în formă de rookworst. Dacă ești într-un supermarket și îți este puțin foame, poți găși în zona de patiserie o mulțime de gustări delicioase, cum ar fi un Saucijzenbroodje, care este cârnaț în aluat foietaj sau un frikandelbroodje care este un frikandel în aluat foietaj.

„Rookworst este o adevărată icoană olandeză, Hema vinde peste 10 milioane de cârnați pe an și chiar vinde floates sub formă unui rookworst”

Vrijmibo

Vrijmibo vine de la „Vrijdag middag borrel” și reprezintă băuturile de vineri după-amiază. O tradiție olandeză care este, de asemenea, sărbătorită cu mândrie la Covebo. La Covebo nu este neobișnuit ca în zilele de vineri să bei câteva beri și să te bucuri de niște gustări olandeze precum bitterballen.

 

 

Vrei să afli mai multe despre mâncarea olandeză? Citiți blogul nostru despre stamppot!

Alte lucruri interesante!

Citiți mai multe bloguri din această categorie

Povestea înfloritoare a lalelelor: O călătorie în istoria Olandei

3 min17 aprilie 2024

55 lucruri interesante despre Olanda

6 min4 aprilie 2024

Sportul în Olanda

3 min13 octombrie 2023