4 min6 decembrie 2022

Cele mai cunoscute reţete de stamppot (mâncare specifică Olandei)

În ziua de azi este imposibil să ne imaginăm Olanda fără stamppot. Stamppot este un fel de mâncare olandez care este făcut din piure de cartofi cu una sau mai multe legume. Cele mai des folosite legume sunt varza kale, andivele morcovii și spanacul. Stamppot este de obicei consumat toamna și iarna și de obicei la cină, așa că nu vă așteptați să vă vedeți colegii mâncând asta la prânz, la prânz vor degusta sandvișuri cu brânză. Acest fel de mâncare nu este atât de olandez pe cât le place olandezilor să creadă, au furat ideea în 1574 de la spanioli în timpul războiului de optzeci de ani. Popularitatea și forma pe care o are astăzi nici măcar nu datează mai departe de secolul al XX-lea, ceea ce înseamnă că felul de mâncare nu este atât de tradițional pe cât le place multora să creadă. Un lucru este sigur, în zilele noastre este imposibil să ne imaginăm Olanda fără stamppot. Dacă aveți un loc de muncă solicitant din punct de vedere fizic, stamppot este o masă excelentă și hrănitoare.

În acest articol vă vom prezenta:

  • Boerenkool
  • Hutspot
  • Hete bliksem

 

Boerenkool sau cel mai cunoscut stamppot din Olanda

Boerenkool este de departe cel mai cunoscut tip de stamppot. Mâncarea constă din piure de cartofi și varză kale servită cu cârnați. Un fapt amuzant despre boerenkool (sau varza kale) este că gustul este mai plăcut după primul îngheț de pe câmp. Acesta este motivul pentru care boerenkool este recoltată după prima noapte de îngheț. Mai jos reţeta de stamppot cu varză kale.

Ingrediente:

- 600 de grame de cartofi

- 300 de grame de varză kale

- 150 ml lapte

- 50 grame unt

- Cârnați afumati

- Sare

-Piper

- Muștar

Reteta este pentru două persoane. Începeți prin a încălzi cârnații afumati. Fierbeți 600 de grame de cartofi și separaț într-o altă oală fierbeţi 300 de grame de varză kale. Scurgeți de apă cartofii și varza și combinaţi varza cu cartofi. Se încălzesc 150 ml lapte și 50 de grame de unt și se adaugă la amestecul de varză kale și cartofi. Acum zdrobiți totul în aceeaşi oală. Adăugați după gust sare, piper și muștar după gust. La sfârşit se adăugă cârnații.

Te interesează o altă rețetă de stamppot cu varză kale? https://www.internationalcuisine.com/dutch-boerenkool-stamppot/

 

Hutspot - Cea mai veche rețetă de stamppot

Pe locul doi când vine vorba de cel mai cunoscut stamppot este cu siguranță hutspot! Hutspot este o mâncare de piure de cartofi, morcovi și ceapă. Înainte ca cartoful să fie introdus în Olanda, rețeta se făcea cu păstârnac. Așa faci Hutspot așa cum fac olandezii:

Ingrediente:

- 600 de grame de cartofi

- 200 grame ceapă

- 300 de grame de morcovi

- 30 grame unt

- Cârnați afumati

- 50 ml lapte

- Nucşoară

- Sare

- Piper

Această reţetă este pentru două persoane. Curățați și tăiați 600 de grame de cartofi. Tăiați 200 de grame de ceapă și 300 de grame de morcovi în bucăți mici. Încingeţi 15 grame de unt într-o tigaie și adaugaţi ceapa. Căliţi 2 minute şi adăugaţi morcovii. Gătiţi încă 2 minute şi adăugaţi cartofii, 750 ml apă, puţină sare şi fierbeţi 20 de minute. Fierbeţi sau frigeţi şi cârnaţii.

Se încălzeşte (nu se fierbe) 50 ml de lapte si se pasează cartofii şi legumele. Adăugați laptele, 15 grame de unt și ½ linguriță de nucșoară în hutpot. La sfârșit, adăugați puțină sare și piper.

Vrei să gătești rețeta pentru mai multe persoane? https://ohmydish.com/recipe/dutch-hutspot

 

Hete bliksem – versiunea dulce a stamppot-ului

Stamppot nu trebuie să fie întotdeauna piure de cartofi cu legume, poate fi și piure de cartofi cu fructe! „Hete bliksem” este piure de cartofi cu mere. Numele se traduce  cu fulger fierbinte și unii spun că se numește aşa datorită faptului că rămâne fierbinte mai mult decât alte stamppot-uri, deoarece cantitatea de lichid este mai mare în acest fel de mâncare. Iată cum faci„Hete bliksem”:

Ingrediente:

- 800 de grame de cartofi

- 500 de grame de mere

- 30 grame unt

Alte lucruri interesante!

Citiți mai multe bloguri din această categorie

Povestea înfloritoare a lalelelor: O călătorie în istoria Olandei

3 min17 aprilie 2024

55 lucruri interesante despre Olanda

6 min4 aprilie 2024

Sportul în Olanda

3 min13 octombrie 2023