4 min22 februarie 2023

Tradiții olandeze: Ediția de Carnaval

Este din nou acea perioadă a anului: Carnavalul! Daca esti interesat de ce traditii Olandeze exista, atunci Carnavalul este unul dintre cele mai importante si colorate dintre acestea. Dacă ai întreba pe cineva din sudul Olandei, îți va spune că este cea mai frumoasă perioadă din an. Această tradiție amuzantă și plină de culoare are loc în săptămânile dinaintea sărbătorilor pascale.

Începe oficial pe 11/11, iar până în februarie vei găsi câteva sărbători adiționale. Inițial, Carnavalul a fost o sărbătoare catolică menită să marcheze începutul Postului Mare, dar aceste vremuri sunt de mult apuse, iar acum această sărbătoare este departe de a fi religioasă. Viața de zi cu zi este pusă în așteptare pentru aceste câteva zile care sunt dedicate petrecerilor.

Ținuta de petrecere: Costumat ca un pirat sau cu fața pictată?

Celebrarea Carnavalului în haine obișnuite este interzisă, însă modul în care ar trebui să te îmbraci depinde de orașul sau localitatea în care sărbătorești. În unele orașe există anumite culori sau articole vestimentare pe care trebuie să le porți. De exemplu, în Den Bosch, culorile sunt roșu, alb și galben și toată lumea poartă o jachetă cu petice în aceste culori. În provincia Limburg este firesc să porți haine colorate și să ai fața pictată. De asemenea, este un lucru obișnuit să-ți creezi propriile ținute, nu doar să cumperi una! Costumațiile sunt foarte importante și oamenii petrec mult timp pentru confencționarea lor. În alte orașe, cum ar fi, de exemplu, Eindhoven, oamenii se îmbracă în diverse costume: de la un personaj de televiziune la un animal, totul este posibil cand este vorba de traditii Olandeze!

 

Fact:"Carnavalul este sărbătorit mai ales în sud, deoarece provinciile sudice sunt în mod tradițional catolice".

Tilburg sau Kruikenstad? Orașe care își schimbă numele

Să nu te surprindă dacă numele orașului sau localității tale își schimbă numele în timpul Carnavalului. În sudul țării și în special în provincia Brabant, orașele și localitățile își schimbă numele pentru perioada Carnavalului cu unul oarecum nebunesc. De exemplu, Den Bosch se transformă în Oeteldonk, iar Bergen op Zoom devine Krabbegat. Această tradiție s-a răspândit, cu timpul, în întreaga țară și, de asemenea, și în alte provincii orașele își schimbă numele. Numele nu sunt complet aleatorii, ci sunt adesea exprimate în dialectul local și/sau se bazează pe industria dominantă din oraș.

Unele dintre orașele în care se află Covebo își schimbă și ele numele. Iată cum!

Goes Hanzehat
Den bosch Oeteldonk
Breda Kielegat
Moerdijk Spieringkruiersdurp
Waalwijk Schoenlapperslaand
Oss Ossekoppenrijk
Eindhoven Lampegat
Bergen op zoom Krabbegat
Helmond Kattegat/Keiestad
Venray Pielhaas
Roermond Remunj
Venlo Jocus

Festivitățile din preajma Carnavalului

În sud, oamenii se pregătesc luni de zile pentru Carnaval, una dintre tradiții fiind parada. Indiferent că vorbim de orașele mici sau mari, grupurile de prieteni se adună și își creează proriul car alegoric și propriile costume pentru paradă. Muzica este, de asemenea, o parte importantă a Carnavalului. Nu numai că există multe scene cu muzică live, dar există  și diverse grupuri specifice cu muzică de Carnaval, ce dau naștere unei atmosfere cu adevărat speciale. Cele mai multe orașe aleg un prinț al Carnavalului care devine "primarul" orașului pe toată durata festivității.

Fact: "Poloneza" este o mișcare de dans foarte des întâlnită la Carnaval. Pentru aceast dans, îți vei poziționa mâinile pe umerii partenerului de dans și îl vei urma în față. Cu cât este mai lung șirul de oameni, cu atât este mai distractiv!

Unde să mergi pentru a sărbători Carnavalul?

Sfat: mergi spre sud, aici se sărbătorește adevăratul Carnaval! Maastricht și Eindhoven ar putea fi considerate cele mai renumite orașe pentru Carnaval. Acestea au un program încărcat, cu numeroase activități și găzduiesc o petrecere care durează zile întregi! În Den Bosch, toate magazinele se închid și cele mai multe restaurante se transformă în adevărate locuri de petrecere. Nu contează unde mergi, peste tot vei găsi o petrecere distractivă! Dacă locuiești în sudul țării, vei vedea că și în orașele mici sunt destule activități în desfăsurare și multe petreceri antrenante la care poți participa. Chiar și atunci când te afli "deasupra râurilor", așa cum le place olandezilor din sud să numească tot ceea ce nu este în sudul țării, poți găsi probabil un fel de petrecere de Carnaval în apropiere, de exemplu în Hoogland, Groningen și Noordwijk!

Lucrezi în sudul Olandei sau îți plac petrecerile? Atunci ar trebui să nu ratezi Carnavalul! S-ar putea chiar să beneficiezi de o zi liberă pentru Carnaval, dar acest lucru depinde de regulile fiecărei companii. Tu ți-ai ales costumul pentru anul acesta?

Pentru multe alte traditii Olandeze si informatii utile despre Olanda, citeste articolele de blog Covebo.

Alte lucruri interesante!

Citiți mai multe bloguri din această categorie

55 lucruri interesante despre Olanda

6 min4 aprilie 2024

Sportul în Olanda

3 min13 octombrie 2023

Ce să faci în Rotterdam?

5 min25 iulie 2023