2 min11 decembrie 2023

Pensia în Olanda

 

Olandezii primesc de obicei o pensie de stat, o pensie suplimentară prin angajator și o pensie privată. În general, toți cei care împlinesc vârsta de pensie de stat vor primi o pensie de bază de stat – pensia pentru limită de vârstă (AOW). Toți cei care locuiesc sau lucrează în Olanda contribuie la această pensie de-a lungul anilor. Vârsta de pensie de stat (vârsta AOW) se modifică treptat, în 2024 vârsta de pensionare este 67 de ani. În 2028, vârsta de pensionare va fi 67 de ani și 3 luni. Mulți angajați acumulează o pensie suplimentară prin angajatorul lor.

Angajații temporari prin agenție acumulează drepturi de pensie la fondul de pensii StiPP (Stichting Pensioenfonds voor Personeelsdiensten) din prima zi de muncă.   Angajatorul începe să contribuie 8% din salariul brut la fondul de pensie în baza regulamentului de bază.

Angajatul temporar rămâne maxim 52 de săptămâni în programul de pensie de bază, după care încep contribuțiile în baza programului suplimentar de pensie, Plus. În regulamentul suplimentar, agenția plătește 2 treimi adică 8%, iar angajatul temporar o treime adică 4% din totalul contribuției.

StiPP este Fondul de pensii pentru sectorul muncii temporare prin agenție. Toate agențiile de muncă temporară din Olanda sunt obligate să participe la fondul de pensii StiPP. Pe site-ul StiPP găsiţi foarte multe informaţii în limba engleză cu răspunsuri practice despre paşii ce trebuie urmaţi în anumite situaţii specifice.

Începând cu 1 ianuarie 2024, vârsta la care angajații vor începe să acumuleze drepturi de pensie va fi 18 ani, în loc de 21 de ani şi se contribuie la fondul de pensii începând cu prima zi lucrată aşa cum am menţionat şi mai sus.

Vârsta de pensionare este în momentul actual până în anul 2028 este 67 de ani în Olanda, pentru bărbaţi şi femei.

 

Vezi care sunt joburile disponibile și aplică pentru o carieră de succes în Olanda!

Alte lucruri interesante!

Citiți mai multe bloguri din această categorie

O zi de relaxare: cele mai frumoase plaje din Olanda

3 min29 mai 2024

Olanda: Destinația profesională de top pentru români

5 min13 mai 2024

5 metode pentru a te simți ca acasă într-o țară străină

3 min29 aprilie 2024