2 min19 mai 2020

Învățarea limbii olandeze

Olandeză este o limbă vest germanică și aproximativ 25 de milioane de locuitori ai Uniunii Europene vorbesc olandeza. Vocabularul total al limbii olandeze cuprinde mai mult de un milion de cuvinte. Este olandeza ușor de învățat? Depinde de tot felul de factori, cum ar fi capacitatea de învățare, cunoașterea altor limbi, simțul lingvistic și dacă urmați sau nu cursuri. Prin urmare, învățarea limbii olandeze poate fi mai ușoară pentru unii decât pentru alții.

Sunete olandeze, sunetul g dur & verbe

Motivul pentru care olandeza este considerată o limbă dificilă este pentru că aceasta conține sunete pe care nu le auzi în nicio altă limbă. Sunetul „g” dur este greu de pronunțat pentru mulți oameni. De asemenea, nu este foarte fermecător dacă trebuie să vă limpeziți foarte tare gâtul. Sunt folosite și grupurile de sunete „sch”, „schr”, „gr”, „eu”, „au” și „ui”.

Verbele „întins” (liggen), „stând” (staan) și „există” (zitten) sunt confuze pentru vorbitorii care nu sunt nativi. De exemplu, se întinde o carte pe masă (Zo ligt er een boek op tafel), o vază stă în picioare pe masă (staat er een vaas op tafel) și o pată stă/este pe masă (zit er een vlek op de tafel).

Vorbirea limbii olandeze

Din fericire, 80 % dintre olandezi consideră olandeza o limbă frumoasă. În plus, 90 % dintre olandezi consideră că este importantă stăpânirea acestei limbi de către copii. Dacă doriți să locuiți și să lucrați în Olanda este util să puteți vorbi puțin olandeză, astfel preveniți comunicarea deficitară la locul de muncă. Nu trebuie să o cunoașteți la un nivel ridicat, o cunoaștere de bază este suficientă.

Top 10 cuvinte olandeze:

  1. Veel plezier/ Distracție plăcută
  2. Goedemorgen /Bună dimineața
  3. Lekker /Delicios, bun
  4. Dankjewel /Mulțumesc mult
  5. Doei /Pa
  6. Gewoon goed geregeld /Bine organizat
  7. Fijn weekend /Weekend plăcut
  8. Gezellig /Primitor
  9. Eet smakelijk /Poftă bună
  10. Mooi weer /Vreme frumoasă

Ți-ar plăcea să locuiești, să lucrezi în Olanda și să înveți și mai bine limba olandeză? Verifică posturile vacante oferite de Covebo aici.

Alte lucruri interesante!

Citiți mai multe bloguri din această categorie

Olanda: Destinația profesională de top pentru români

5 min13 mai 2024

Este munca în instalații sanitare dificilă? Descoperiți în acest articol!

3 min22 februarie 2024

BSN – Codul numeric personal olandez

2 min6 februarie 2024