3 min1 august 2023

Cultura olandeză a bicicletelor

 

Între olandezi și bicicletele lor s-a legat cu siguranță o poveste de dragoste. Fie că merg la serviciu, își vizitează prietenii sau ies pur și simplu în oraș, indiferent de conditiile meteo: de la ploaie, vreme geroasă sau soare fierbinte, bicicleta reprezintă un mijloc de transport obișnuit si de nelipsit. Să nu fii surprins daca tu sau colegii de muncă veți folosi bicicletele ca mijloc de transport principal în locul mașinilor. A fi “biciclist”a devenit un stil de viață în rândul olandezilor.

Olandezii nu isi impun limite când vine vorba de bicicletele lor

Olandezii își folosesc bicicletele pentru absolut orice, chiar și la mutarea unor obiecte mari sau pentru transportul copiilor; nimic nu reprezintă o provocare prea mare. Toate astea în timp ce absolut nimeni nu se gândește să poarte o cască de protecție. Bineinteles, cicliștii sportivi o fac în mod normal, dar toți ceilalți cred că este absolut o nebunie să porți casca de protecție. Nu contează dacă vorbim de persoane mai în varstă sau care abia învață să meargă pe bicicletă, nimeni nu poartă cască. “Salvarea”vine din faptul ca olandezii au dus infrastructura pentru biciclete la un alt nivel.

Fact: În școlile primare olandeze, copiilor li se oferă cursuri de ciclism despre cum să fie atenți în trafic și au de susținut chiar și un examen la ciclism.

Piste pentru biciclete

În Olanda există un total de 35.000 km de piste pentru biciclete! Asta fără marcajele pentru biciclete de pe drumuri. Pe tot cuprinsul Țărilor de Jos puteți găsi infrastructură specială dedicată bicicletelor. Există măsuri de siguranță pentru biciclete, care variază de la piste de biciclete supraînălțate până la piste separate. Le puteți recunoaște pe toate după culoarea roșie și, uneori, după bicicletele mari și albe pictate pe ele.

Fact: În Olanda poți găsi mai multe biciclete decât oameni!

Transportul zilnic

Așa cum am mai menționat deja, olandezii își folosesc bicicletele pentru absolut orice. De la a face cumpărături, a-și duce copiii la școală sau a ajunge acasă beți după o noapte petrecută în oraș. Există chiar și "bakfietsen", cunoscute și sub numele de Cargo bikes; aceste biciclete sunt special concepute pentru ca părinții să își poata transporta copiii. Chiar și atunci când trebuie parcursă o distanță mai mare, olandezii optează tot pentru bicicletele lor, iar de multe ori aleg o e-bike electrică. Olandezii au venit cu o soluție chiar și pentru a bea bere în același timp cu mersul pe bicicletă: De bierfiets. Această bicicletă masivă are un întreg bar, dotat cu un robinet și are loc pentru aproximativ 15 persoane!

Fact: or not so fun fact, dar peste 15.000 de biciclete sunt pescuite în fiecare an din canalele Amsterdamului și aproximativ 500.000 de biciclete sunt furate în același an!

Ce trebuie să știi atunci când optezi pentru bicicletă

Mergeți undeva cu mijloacele de transport în comun? În majoritatea gărilor puteți închiria un OV fiets . OV înseamnă Openbaar Vervoer sau în traducere: transport public. Aceasta este o bicicletă pe care o puteți închiria pentru 4,45 euro/zi. Un sfat grozav de care să țineți cont dacă aveți vreodată nevoie de o bicicletă: Ori de câte ori vă urcați pe o bicicletă, să aveți în  vedere faptul că există reguli! Bicicletele nu sunt permise pe trotuare și pe drumurile de mare viteză. De asemenea, și ca biciclist trebuie să respectați regulile de circulație, ca de exemplu oprirea la culoarea roșie a semaforului și interdicția de a folosi telefonul mobil în timp ce mergeți pe bicicletă. Nu este un lucru obișnuit, dar vă puteți pierde permisul dacă poliția vă prinde beat pe bicicletă. Totodată, nu uitați să țineți cont de faptul că trebuie să indicați virajele arătând în direcția corectă (semnalizând cu brațul) și că toate bicicletele trebuie să aibă atât lumini funcționale, cât și un clopoțel!

Acum că aveți o imagine mai clară asupra tuturor aspectelor, ați opta pentru stilul de viață pe bicicletă atunci când locuiți și lucrați în Olanda?

Alte lucruri interesante!

Citiți mai multe bloguri din această categorie

O zi de relaxare: cele mai frumoase plaje din Olanda

3 min29 mai 2024

5 metode pentru a te simți ca acasă într-o țară străină

3 min29 aprilie 2024

Călătorind în Olanda: Ghidul de transport pentru lucrătorii români

3 min26 martie 2024