4 min30 mai 2023

Comunicarea cu olandezii: Să înțelegem franchețea olandeză

 

Dacă ați interacționat vreodată cu olandezii, probabil ați observat că aceștia pot fi destul de direcți în exprimare, chiar și în mediile profesionale. Deși complet firesc în Olanda, acest mod de comunicare îi poate lua prin surprindere pe cei obișnuiți cu o comunicare informală și vor avea tendința să îi catalogheze pe olandezi ca fiind de-a dreptul nepoliticoși. Însă înainte de a vă grăbi să îi judecați prea aspru, ar trebui să aveți în vedere câteva aspecte caracteristice modului de comunicare olandez.

 

Transparența la locul de muncă

În limba olandeză lipsesc formalitățile și expresiile indirecte. Olandezii apreciază onestitatea și eficiența, considerând comunicarea directă ca fiind cea mai productivă modalitate prin care își pot atinge obiectivele.  Având în vedere istoria lor îndelungată în domeniul comerțului și al schimburilor comerciale,  cultura de afaceri a olandezilor continuă să pună și astăzi accentul pe rezultate. Ei sunt direcți și hotărâți în abordarea lor, preferând să spună deschis ceea ce gândesc și doresc.
Cunoscuți pentru feedback-urile directe și obiective, fără a încerca să îndulcească mesajul prin complimente sau folosirea unui limbaj vag, olandezii sunt obișnuiți să poarte discuții deschise și oneste, chiar și cu superiorii lor.

 

Exemple de feedback olandez la locul de muncă

Nu fiți surprinși dacă un manager vă oferă un feedback asemănător cu cele din exemplele de mai jos:

 • "Nivelul de performanță al muncii dumneavoastră nu se ridică la standardele noastre și avem nevoie să îl îmbunătățiți.”
 • "Am observat că ați făcut o greșeală pe care este important să o corectați înainte să genereze și alte probleme.”
 • "Vreau să lucrați mai eficient, astfel încât să ne putem respecta termenele limită."
 •  "Comportamentul dumneavoastră față de colegi este inacceptabil și nu îl vom mai tolera."
 • "Performanța dumneavoastră a fost slabă și avem nevoie să fiți aici la timp și gata de lucru."
 • "Performanța dumneavoastră a fost inconsecventă și avem nevoie să o îmbunătățiți pentru a ne atinge obiectivele."
 • "Trebuie să purtăm o discuție sinceră despre problemele cu care ne confruntăm, pentru a găsi soluții și pentru a merge mai departe."

 

Exemple de feedback pe care îl puteți oferi unui coleg sau manager olandez:

 • "Apreciez efortul pe care îl depuneți în munca dumneavoastră, dar există unele aspecte pe care le putem îmbunătăți. Propun să lucrăm împreună pentru a le identifica și pentru a reuși să facem progrese."
 • "Am observat o greșeală în cadrul procesului și aș dori să lucrez cu dumneavoastră pentru a identifica cauza principală și a preveni ca aceasta să se mai întâmple."
 • "Avem un termen limită strict și cred că îl putem respecta dacă ne concentrăm să lucrăm în mod eficient."
 • "Prezența este importantă și vreau să mă asigur că dispunem de resursele și sprijinul necesar pentru a vă ajuta să vă respectați programul de lucru."
 • "Vreau să discut cu dumneavoastră despre un feedback privind performanța. Vă apreciez contribuțiile și cred că putem lucra împreună pentru a găsi modalități de a ne îmbunătăți procesul și de a ne atinge obiectivele."
 • "Există unele provocări cu care ne confruntăm și vreau să avem o discuție deschisă și sinceră în acest sens. Haideți să identificăm care sunt problemele și să lucrăm împreună pentru a găsi cele mai bune soluții."

 

Cum poți naviga prin abordarea directă a olandezilor?

 1. Priviți feedback-ul la valoarea reală: Dacă un olandez vă dă un feedback, luați-l ca pe o oportunitate de a învăța și de a vă îmbunătăți, și niciodată ca pe un atac personal.
 2. Nu vă simțiți jignit: Olandezii nu încearcă să fie nepoliticoși sau răutăcioși. Este pur și simplu modul în care sunt obișnuiți să comunice. Vă veți obișnui cu el.
 3. Încearcați aceeași abordare: Vreți să schimbați ceva sau să oferiți un feedback? Fiți direct și concis.
 4. Priviți-o ca pe o diferență culturală. Din nou, toate culturile sunt diferite, iar în Olanda nu este vorba de impolitețe, ci doar de modul lor de comunicare.

 

În concluzie, caracterul direct al olandezilor este un aspect important al culturii olandeze și vă poate lua ceva timp până vă obișnuiți cu el. Cu toate acestea, odată ce ați învățat cum să înțelegeți acest mod de comunicare, veți descoperi că poate fi, de fapt, destul de revigorant și eficient. Îmbrățișați caracterul direct și bucurați-vă de interacțiunile cu olandezii!

Alte lucruri interesante!

Citiți mai multe bloguri din această categorie

O zi de relaxare: cele mai frumoase plaje din Olanda

3 min29 mai 2024

5 metode pentru a te simți ca acasă într-o țară străină

3 min29 aprilie 2024

Călătorind în Olanda: Ghidul de transport pentru lucrătorii români

3 min26 martie 2024