5 min24 martie 2021

Transportul public în Olanda

Pentru mulți străini care vin în Olanda, transportul olandez este asociat cu un singur lucru: ciclismul. În timp ce olandezii au dezvoltat cea mai bună infrastructură de rute ciclabile din lume, ei și-au dezvoltat perfect și sistemul de transport public.[1].

Aplicații de planificare a călătoriilor

Puteți utiliza aplicații mobile pentru a vă planifica călătoria:

  • 9292[2]
    • 9292 este o sursă zilnică de informații despre călătoriile cu transportul public pentru toți pasagerii (inclusiv pasagerii cu dizabilități)
    • Aplicația nu numai că vă planifică ruta cu mijloacele de transport în comun, ci și calculează costul călătoriei
  • NS[3]
    • Utilizat în principal pentru călătoriile cu trenul
    • Puteți vedea magazinele și bicicletele de transport public la stația de sosire. Puteți vedea direct, dacă trenul sau autobuzul dvs. sosește deja.
  • Google maps[4]
    • Cea mai utilizată aplicație pentru planificarea călătoriei.
    • Liniile de pe hartă arată rutele de autobuz, metrou și feroviar. Pentru a găsi mai multe informații și viitoare trenuri sau autobuze, selectați pictograma de stație.

Cu una dintre aceste aplicaţii mobile, tot ce trebuie să faceți este să introduceți locația curentă și adresa la care doriți să mergeți, de exemplu, de la Aeroportul Eindhoven la biroul din Covebo sau cazarea indicată.

Ov chipkaart

Este important să știți că OV-chipkaart este utilizat pentru transportul public în Olanda. OV-chipkaart (OV înseamnă „openbaarvervoer” sau transport public) este un sistem olandez de plată cu cardul care funcționează în toată țara pentru toate mijloacele de transport în comun.

Există două tipuri de OV-chipkaart: anonim și personal. Cardurile anonime pot fi achiziționate și încărcate la aparatele speciale și la casele de bilete din stațiile de tren și metrou. Cardurile personale trebuie achiziționate online și va trebui să furnizați o fotografie pentru card. Aceste carduri pot fi completate online sau ca carduri anonime. De asemenea, puteți comanda suplimente de călătorie atunci când soldul cardului dvs. scade sub o anumită sumă.

Prețul călătoriei este determinat de distanța călătoriei dvs. Când ajungeți în mijloacele de transport în comun, trebuie să faceți check-in și cardul dvs. va fi taxat cu „prețul biletului de îmbarcare”. Acest preț variază în funcție de tipul de transport. Când faceți check-out la debarcare, vi se va rambursa acest preț de îmbarcare minus taxa de kilometraj.

Pentru mai multe informații, vizitați site-ul web OV-chipkaart[5]:

Bilete

Dacă nu puteți sau nu doriți să cumpărați un card OV-chip, puteți călători cu bilete cumparate. De exemplu:

  • Puteți cumpăra bilete de tren în avans online. Le puteți cumpăra și la gară (la casa de bilete sau distribuitoare automate speciale).
  • Puteți cumpăra bilete de autobuz sau tramvai de la șofer sau de la automate special amenajate)

Este important de menționat că, în toate cazurile, cu excepția achiziționării unui bilet de tren la casă, este necesar să plătiți cu cardul.

De asemenea, puteți cumpăra bilete pentru întreaga zi. Prin achiziționarea acestui bilet, puteți călători cu trenul cu acest bilet unic pe tot parcursul zilei. Aceasta este de obicei cea mai ieftină opțiune de călătorie cu trenul, dar aceste bilete au de obicei mai multe condiții, cum ar fi: nu aveți voie să călătoriți cu acest tip de bilet la orele de vârf.[6].

Călătoria cu autobuzul

La fel ca în multe alte țări, călătoria cu autobuzul este cea mai comună formă de transport public în Olanda. Fie că locuiți într-o zonă rurală departe de rețeaua feroviară sau călătoriți prin orașe,  probabil autobuzul este cea mai bună alegere.

Operatorii olandezi de rețea de autobuz sunt diferiți în diferite provincii, dar veți putea folosi cardul OV pe toate rețelele. În ultimii ani, au fost instalate mai multe linii directe de autobuz interurban care leagă zonele populare.

Călătoria cu metroul

Olanda a înființat nu unul, ci două sisteme de metrou (parțial subterane) care funcționează în întreaga țară. Extinsul sistem de metrou olandez este situat în Rotterdam / Haga, deservind 70 de stații. Rețeaua din Amsterdam este mai restrânsă și are 39 de stații.

Călătoria cu trenul

Dacă călătoriți pe distanțe mai mari, cum ar fi între orașe, olandezii folosesc în principal trenurile. Cea mai mare parte a țării este ușor accesibilă pe calea ferată, deși conexiunile către nordul țării sunt în general mai limitate.

Trenurile olandeze sunt operate de NS (NederlandseSpoorwegen). Există două tipuri de trenuri NS care trebuie avute în vedere: Sprinter și Intercity. Sprinter se oprește la toate stațiile locale, astfel încât călătoria durează mai mult, iar Intercity se oprește doar la stațiile principale făcând călătoria mai rapidă și mai convenabilă.

Călătoria cu tramvaiul

Toate cele patru mari orașe din Olanda au propria rețea de tramvaie: Amsterdam, Rotterdam, Haga și Utrecht. Dintre acestea, Amsterdam are cea mai largă rețea - 500 de stații de tramvai de-a lungul a 15 linii.

Când vine vorba de transportul public în Olanda, tramvaiele sunt de obicei cel mai rapid mod de a circula prin centrul aglomerat al orașului. Şi sunt, de asemenea, o modalitate excelentă de a vedea orașul.

Călătoria cu feribotul

Feriboturile sunt utilizate mai ales de olandezi atunci când traversează râurile. În Amsterdam, de exemplu, feriboturile gratuite transportă bicicliști și pietoni peste râul IJ lângă Gara Centrală din Amsterdam. Există, de asemenea, feriboturi care leagă Olanda continentală de insulele nordice cum ar fi insula Texel.

 


[1]              https://www.expatica.com/nl/living/transportation/guide-to-public-transport-in-the-netherlands-100594/

[2]              https://9292.nl/en

[3]              https://www.ns.nl/reisinformatie/ns-app

[4]              https://support.google.com/maps/answer/3092439?co=GENIE.Platform%3DDesktop&hl=en-GB#zippy=%2Cpublic-transport

[5]              https://www.ov-chipkaart.nl/home.htm#/

[6]              https://treindeal.nl/ns-korting-actie/albert-heijn-daluren-dagkaart/

Alte lucruri interesante!

Citiți mai multe bloguri din această categorie

Călătorind în Olanda: Ghidul de transport pentru lucrătorii români

3 min26 martie 2024

Explorează contrastele: Viața în România versus viața în Olanda

2 min19 martie 2024

Portocaliu, culoarea simbol a Olandei

2 min15 martie 2024