3 min1 aprilie 2021

Sărbătorile Pascale în Olanda

Ai sărbătorit deja Paștele în Olanda? Atunci, poate ai observat fumul cenușiu care pare că ajunge spre cer. În Olanda, aprinderea focurilor de Paște, ca în multe alte ţări ale Europei, este o tradiție. Acest eveniment special are loc în provincii precum Drenthe, Groningen, Overijssel, Twente și Friesland. Fiecare provincie are propriile obiceiuri. De exemplu, șemineele diferă în funcție de material și de ziua în care sunt aprinse. Micul orăşel Espelo din provincia Overijssel are cel mai mare foc de Paște din lume: 27 de metri înălțime!

Focurile de Paște

Dacă ești român și locuiești în Olanda, ai de-a face cu diferențe culturale în fiecare zi. Cu unele diferențe te obișnuieşti rapid, altele continuă să te uimească în fiecare zi. Diferențe culturale pot exista în modul în care sunt sărbătorite tradițiile. În acest articol ne concentrăm pe sărbătorirea Paștelui și vă vom povesti despre două obiceiuri olandeze și ce puteți face în acea perioadă, respectând restricțiile impuse pe durata pandemiei.

Brunch-ul de Paște

Olandezilor le place să se bucure de un delicios brunch de Paște împreună cu familia și/sau prietenii dimineața târziu sau după-amiaza devreme. Șampanie, brânzeturi, ouă fierte, diverse salate și, desigur, pâinea dulce tradiţonală de Paște vor face parte din meniul de sărbătoare. Încercați Matsoh, o delicatesă evreiască care poate completa brunch-ul.

Din păcate, din cauza măsurilor pentru prevenirea virusului Corona, nu putem avea brunch-uri de Paște cu grupuri mari și multe focuri de Paște au fost anulate anul acesta. Dar acest lucru nu ar trebui să ne oprească să ne bucurăm de acestă festivitate.

Activitățile pe care le putem face în timpul Sărbătorilor Pascale sunt:

1. Găsiți ouă de ciocolată
Când te gândești la Paște și la propria copilărie, te gândești la „goana” după găsirea ouălor colorate. Mulți oameni ascund ouăle în grădină sau în casă. Faceți cuiburi mici din rafie și umpleți-le cu ouă de ciocolată sau bomboane. Copiii sunt foarte încântați când descoperă locuri secrete. Ascunde ouă colorate şi distrează-te!

2. Pictează ouă
Deoarece rămânem în case putem da frâu liber activităților creative. Putem încerca lucruri noi sau să reînviem obiceiurile vechi, cum ar fi vopsirea ouălor! Pentru a face acest lucru, veți avea nevoie de un suport (paletă de pictură pentru ouă, cutie de ouă sau rolă de toaletă), vopsea și pensule. Fierbeți ouăle timp de 10 minute, lăsați-le să se răcească o perioadă, apoi puneți-le în suport și pictați! Nu aveţi destulă vopsea? Puteţi încerca creioane de ceară, sclipici, autocolante sau panglici. Dacă preferați să folosiţi autocolante acest Paşte, descărcați această pagină de colorat de la Covebo.

3. Faceți marțipan
Dacă doriți o petrecere dulce de Paște anul acesta, marțipanul este un dulce comestibil pe care îl putem folosi. Cumpăraţi colorant portocaliu și verde și bucăți de marțipan din magazin și frământați un morcov pentru Iepurasul de Paște. Sau decorați un tort cu figuri de marțipan făcute în casă.

Paşte fericit tuturor!

Alte lucruri interesante!

Citiți mai multe bloguri din această categorie

Călătorind în Olanda: Ghidul de transport pentru lucrătorii români

3 min26 martie 2024

Explorează contrastele: Viața în România versus viața în Olanda

2 min19 martie 2024

Portocaliu, culoarea simbol a Olandei

2 min15 martie 2024