2 min4 mai 2020

Petrecerea Zilei Eliberării în Olanda

Ziua Eliberării este o sărbătoare națională. Dar ce sărbătoresc olandezii pe 5 mai? Sărbătoresc eliberarea de sub ocupația germană (1940-1945). Olanda a fost eliberată la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial în 1945, când armata engleză, americană, canadiană și poloneză (Aliații) au traversat râurile principale (Rinul de Jos, Lek, Waal, Merwede și Meuse) și au reușit să învingă apărarea Germaniei.

În timpul crizei de Corona Virus

Pe 5 mai în Olanda se sărbătoresc libertatea, democrația și drepturile omului. În 2020, sărbătoarea va fi dedicată celor „75 de ani de libertate”. De obicei se organizează activităţi şi festivalurii în întreaga țară (în Zwolle, Haarlem, Amsterdam, Groningen și Rotterdam), însă, din cauza virusului Corona, nu vor avea loc anul acesta. O ediţie specială va fi difuzată de televiziunea olandeză la 20:35 pe NPO 1. Puteți urmări cele mai importante momente ale festivalurilor de Ziua Eliberării din anii precedenţi și spectacolele în direct ale actorilor celebrii olandezi.

Ziua Națională a Comemorării

Pe 4 mai, Olanda comemorează victimele celui de-al Doilea Război Mondial. Se vor ţine două minute de reculegere de la ora 20:00 la 20:02. Comemorarea Națională are loc în Piața Dam din Amsterdam și este transmisă în direct la televiziunea olandeză prin intermediul NOS, începând cu ora 19:00. După ceremonie va fi difuzat programul „Teatru după Dam”. În acest program, renumiții artiști de teatru olandez povestesc și cântă în amintirea celor căzuți. Nu numai victimele celui de-al Doilea Război Mondial sunt pomenite, ci și toate celelalte victime olandeze ale războiului din 1961 până în prezent.

Protocolul steagului olandez

În timpul zilei de eliberare de pe 5 mai, steagurile sunt arborate de la răsărit până la apus. Steagul folosit este tricolorul olandez fără panglică. Pe 4 mai, în timpul Zilei Naționale a Comemorării, drapelul ar trebui să stea la jumătatea catargului de la 18:00 până la apusul soarelui.

Doriți să aflați mai multe despre sărbătorile naţionale din Olanda? Spre exemplu cum sărbătorim Paștele și Ziua Regelui.

Alte lucruri interesante!

Citiți mai multe bloguri din această categorie

O zi de relaxare: cele mai frumoase plaje din Olanda

3 min29 mai 2024

5 metode pentru a te simți ca acasă într-o țară străină

3 min29 aprilie 2024

Călătorind în Olanda: Ghidul de transport pentru lucrătorii români

3 min26 martie 2024