2 min22 iulie 2021

Pescuitul sportiv în Olanda

O mare parte din Olanda este situată sub nivelul mării, fiind o ţara cu un relief dominat de  apă. De la râuri și delte până la polderele caracteristice şi canalele din Amsterdam, Olanda este locul ideal pentru pescari. Apele olandeze abundă de diverse specii de peşti: crap, biban, plătică, ştiucă.  Pentru a putea pescui însă aveţi nevoie de un permis de pescuit care în limba olandeză se numeşte VISpas.

VISpas vă permite să pescuiți în toate apele menționate în broșura care însoțeşte permisul de pescuit -Gezamenlijke Lijst van Nederlandse Viswater. Aceasta înseamnă că puteţi pescui în majoritatea (aproximativ 90%) apelor de pe teritoriul olandez.

Suma medie pe care o plătiți pentru un VISpas este de aproximativ 40 de euro. Când deveniți membru al unui club de pescuit, primiți VISpas în mod automat. Fiecare VISpas este valabil până pe 31 decembrie al anului de achiziţie.

VISpas se poate comanda online la www.vispas.nl. După efectuarea plăţii veţi primi pe mail un permis temporar care vă permite să mergeți la pescuit. VISpas se poate achiziţiona şi de la magazinele specializate în articole şi accesorii pentru pescuit.

Un VISpas standard permite  folosirea a două lansete şi orice tip de momeală. Puteți pescui noaptea pe tot parcursul anului, dar trebuie să aveți un NachtVIStoestemming (permis special pentru a pescui noaptea) în plus față de VISpas. Dacă doriți să pescuiți folosind trei lansete acolo unde este permis, atunci aveți nevoie și de un Derde Hengeltoestemming (permis pentru a treia lansetă). Ambele sunt disponibile online pe www.vispas.nl.

Pentru mai multe informații, vă rugăm să vizitați site-ul Sportvisserij Nederland (Asociaţia pescarilor din Olanda).

Câteva reguli pe care să le aveţi în vedere atunci când pescuiţi în Olanda:

  • Peștele capturat trebuie eliberat viu înapoi în aceeași apă , cu excepția cazului în care este destinat consumului personal, caz în care trebuie ucis imediat cu o lovitură puternică la cap.
  • Este permis să aveți maxim 10 pești morți mai mari de 15 cm în posesia dvs., lângă sau în apropierea apei unde pescuiţi. Consultați ghidul pus la dispoziţie de Sportvisserij Nederland (Asociaţia pescarilor din Olanda) pentru dimensiunile minime ale speciilor de pești.
  • A ţine peşte viu într-o pungă sau într-o găleată fără apă se consideră în Olanda cruzime contra animalelor.
  • Este total interzis să vindeţi peştele pescuit.
  • Amenzile pentru nerespectarea regulilor încep de la 90€.

Puteţi consulta toate regulile de pescuit aici.

Notă: poza din articol a fost realizată cu ocazia competiţiei de pescuit din 31 mai 2019 organizată de Covebo pentru angajaţii din domeniul tehnic.

Alte lucruri interesante!

Citiți mai multe bloguri din această categorie

O zi de relaxare: cele mai frumoase plaje din Olanda

3 min29 mai 2024

5 metode pentru a te simți ca acasă într-o țară străină

3 min29 aprilie 2024

Călătorind în Olanda: Ghidul de transport pentru lucrătorii români

3 min26 martie 2024