3 min21 aprilie 2021

Nașterea în Olanda

Sunteți însărcinată? Felicitări! La ce vă puteți aștepta de la sistemul de sănătate olandez? Cum este îngrijirea prenatală și a mamei dupa naştere în Olanda?

Îngrijirea femeii însărcinate în Olanda

După ce aflați că sunteți însărcinată, trebuie să discutați cu medicul de familie care vă va îndruma către o moașă. Femeile însărcinate din Olanda vizitează de obicei o moașă la fiecare patru săptămâni în prima jumătate a sarcinii. Când sarcina avansează, numărul vizitelor crește.

Pentru ecografiile din timoul sarcinii , companiile olandeze de asigurări rambursează de obicei doar două dintre ele. Vă puteți aștepta la prima ecografie în jurul săptămânii a 10-a de sarcină (termijnecho) și a doua - în jurul săptămânii a 20-a (20-wekenecho).

Unde puteți naște în Olanda?

Multă vreme, nașterea acasă în olanda a fost o alegere populară. Cu toate acestea, numărul femeilor care nasc la domiciliu este în continuă scădere. Pe lângă nașterea acasă, puteți alege să nașteți la un centru maternal sau la un spital. Doar dvs. veți decide care opțiune de naștere este cea mai potrivită pentru dvs.

Îngrijirea mamei în perioada postnatală în Olanda

Olanda este foarte mândră de sistemul său de îngrijire postnatal. Îngrijirea postnatală se numește  kraamzorg. O asistentă medicală kraamzorg verifică zilnic sănătatea dumneavoastră și a bebelușului dvs. și se ocupă și de menaj sau alte activităţi domestice.

Aveți dreptul legal la un minim de 24 de ore și maximum 80 de ore de servicii kraamzorg în funcție de asigurarea de sănătate aleasă.

Înregistrarea nașterii în Olanda

După naștere va trebui să vă înregistrați copilul la autorităţile locale. Trebuie să faceți acest lucru în termen de trei zile de la nașterea bebelușului. Copilului dvs. i se va elibera apoi un certificat de naștere. Dacă un cetățean român s-a născut în străinătate, conform legilor juridice în vigoare, nașterea acestuia trebuie înregistrată în România.[1] Acest lucru se poate face la Ambasada României  în Olanda.

Concediu de maternitate și paternitate în Olanda

Dacă aveți un loc de muncă în Olanda și sunteți însărcinată la acel moment aveți dreptul legal la cel puțin 16 săptămâni de concediu de maternitate plătit (cu 6 săptămâni înainte de naștere (zwangerschapsverlof), la 10 săptămâni după naștere (bevallingsverlof))[2]. Partenerii mamelor care tocmai au născut au dreptul legal la o săptămână lucrătoare de concediu plătit (geboorteverlof). Exemplu: dacă un partener lucrează 6 ore pe zi 5 zile pe săptămână, el va primi 30 de ore de concediu plătit (5x6).

Din data de 1 iulie 2020 partenerii  mamelor pot primi încă 5 săptămâni de concediu plătit 70%.  (aanvullendgeboorteverlof)

[1]  https://haga.mae.ro/node/485

[2] https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/zwangerschapsverlof-en-bevallingsverlof/vraag-en-antwoord/hoe-lang-duurt-zwangerschapsverlof-en-bevallingsverlof

 

Alte lucruri interesante!

Citiți mai multe bloguri din această categorie

O zi de relaxare: cele mai frumoase plaje din Olanda

3 min29 mai 2024

5 metode pentru a te simți ca acasă într-o țară străină

3 min29 aprilie 2024

Călătorind în Olanda: Ghidul de transport pentru lucrătorii români

3 min26 martie 2024