4 min7 aprilie 2021

Încălcările regulilor de siguranță a traficului rutier în Olanda

Ați primit o amendă pentru o mașină parcată neregulamentar? Sau poate ati depășit viteza? Cine impune amenzi în Olanda și cum? Cum se plătește după ce ați primit o amendă? Veți primi o scrisoare cu amenda în România? La aceste întrebări veți găsi un răspuns pe acest blog.

Cine administrează amenzile?

CJIB[1] este responsabil pentru administrarea diferitelor amenzi, cum ar fi încălcările regulilor de siguranță a traficului rutier. De asemenea CJIB joacă un rol important în deciziile legate de chestiuni penale precum condamnările judecătorești.

Statele membre UE au acceptat să colaboreze pentru colectarea amenzilor. Fiecare țară membră are o organizație desemnată să facă acest lucru. În Olanda aceasta este CJIB. Autoritățile centrale ale diferitelor state membre ale ue fac schimb de informații cu privire la deciziile referitoare la infracțiuni și / sau amenzi[2].

Tipuri de sancțiuni

După ce ați primit o scrisoare cu amenda ar trebui să aflați mai întâi cu ce tip de amendă ați fost amendat. Vedeți litera în colțul din dreapta al foii de amendă. Mai jos găsiți explicațiii[3]:

M- Amendă pentru o contravenție minoră în trafic. Dacă ați primit o scrisoare cu codul m ați încălcat nesemnificativ regulile de siguranță a traficului rutier din Olanda.

O- Notificarea privind o infracțiune. Dacă ați primit o scrisoare cu codul o înseamnă că ați primit o notificare privind o infracțiune, împreună cu un formular de răspuns. Ați primit această notificare deoarece a existat o încălcare a regulilor de siguranța a traficului rutier cu vehiculul dvs. Sau proprietarul vehiculului a spus că ați condus dvs.

O-Instrucțiuni privind amenda. Această scrisoare vă va explica de ce ați primit amenda. Poate însemna de asemenea cât trebuie să plătiți și până când. Dacă ați plătit deja scrisoarea va indica suma plătită.

Z- Amenda administrativă. Dacă locuiți sau lucrați în Olanda și nu aveți asigurare de sănătate veți primi o amendă.

X- Cerere de răspuns. Aveți un vehicul înmatriculat pe numele dvs. A fost comisă o încălcare a regulilor cu acest vehicul. Dorim să aflăm dacă ați condus dvs. În momentul încălcării regulii de circulaţie.

Destinatarul amenzii este înregistrat sau nu este înregistrat în Olanda

CJIB trimite amenzi prin poștă proprietarului mașinii sau motocicletei implicate în infracțiune, indiferent dacă vehiculul are plăcuțe de înmatriculare  româneşti sau olandeze.

Pentru persoanele înregistrate în Olanda amenda va ajunge la proprietar mult mai repede, dar amenzile vor ajunge și în România datorită acordului statelor membre UE. Dacă locuiți într-un stat membru al UE cazul va fi transferat în țara dumneavoastră. Se va încerca recuperarea amenzii.

Dacă cazul nu poate fi transferat într-o altă țară din UE, numele dvs. va fi introdus în registrul de urmărire[4]. Aceasta înseamnă că un ofițer de anchetă (cum ar fi un polițist sau un ofițer vamal) vă poate opri și vă poate cere să plătiți o amendă pe loc. Dacă nu puteți face acest lucru vă pot confisca vehiculul.

Important: Dacă nu plătiți amenda la timp sau nu plătiți suma totală veți primi încă două scrisori de rapel pentru plată. Suma datorată va crește cu fiecare scrisoare de rapel. Suma primei scrisori de rapel este de 1,5 ori mai mare decât suma originală. Suma celei de-a doua scrisori de rapel este de trei ori mai mare decât suma originală[5].

Cum se plătește o amendă?

Amenda poate fi achitată prin transfer bancar[6]. Trebuie să plătiți suma specificată în scrisoare. Scrisoarea menționează, de asemenea, data până la care banii trebuie să ajungă la CJIB.

Transferați suma corectă inclusiv taxa administrativă, care este specificată în scrisoare. Furnizați scopul corect de plată. Scopul plății este numărul cjib din 16 cifre specificat în scrisoare.

Nu puteți plăti cu cardul de credit, cec sau numerar.

Plata unei amenzi în rate

Dacă ați primit o amendă dar nu puteți plăti amenda imediat este posibil să realizaţi un acord să plătiți în rate în anumite circumstanțe[7].

Cuantumul amenzii nu trebuie să depășească 75 eur, cu excepția comisioanelor de administrare, iar dacă aceasta nu este prima cerere de plată a amenzii în rate, amenda anterioară trebuie să fi fost plătită fără nereguli.

Amenda nu poate fi plătită în rate dacă cazul dvs. A fost deja transferat executorilor judecătorești.

Nu sunteți de acord cu amenda?

Ce puteți face dacă nu sunteți de acord cu amenda pe care ați primit-o? Puteți contesta amenda în mod formal. Această acțiune se numește obiecţie împotriva amenzii către cjib. Modul în care se face acest lucru depinde de tipul de amendă în cauză. Puteți afla mai multe despre această posibilitate aici.

 


[1]              https://www.cjib.nl/ro/ce-este-cjib

[2]              https://leazer.nl/als-verkeersovertreding-begaat-buitenland/

[3]              https://www.cjib.nl/ro/cum-functionam

[4]              https://www.cjib.nl/ro/procedurile-noastre-amenzi-de-circulatie

[5]              https://www.cjib.nl/aanmaning-ontvangen

[6]             https://www.cjib.nl/ro/dori-sa-imi-platesc-amenda

[7]             https://www.cjib.nl/ro/dori-sa-imi-platesc-amenda-rate

Alte lucruri interesante!

Citiți mai multe bloguri din această categorie

O zi de relaxare: cele mai frumoase plaje din Olanda

3 min29 mai 2024

5 metode pentru a te simți ca acasă într-o țară străină

3 min29 aprilie 2024

Călătorind în Olanda: Ghidul de transport pentru lucrătorii români

3 min26 martie 2024