3 min1 iulie 2020

Duminica - zi lucrătoare în Olanda

În Olanda, se lucrează din ce în ce mai mult și duminica. În trecut, duminica era într-adevăr o zi de odihnă: străzile erau pustii, supermarket-urile și magazinele erau închise, dar în prezent este foarte diferit. În marile orașe nu se mai observă nicio diferență dintre ziua de sâmbătă și duminică. Multe magazine, supermarket-uri, săli de sport și restaurante sunt deschise și se poate circula cu transportul în comun.

În sectorul logisticii sau al producției oamenii lucrează deseori și duminica, acest lucru se datorează faptului că procesele nu se pot întrerupe. A lucra duminica nu este întotdeauna pe placul angajaților şi acesta este motivul pentru care puteți fi compensat cu un spor salarial, în anumite domenii.

Sunteți obligat să lucrați duminica?

În Olanda nu este obligatoriu să lucrați duminica, cu excepția situației în care angajatorul a discutat cu dumneavoastră. În plus, aveți întotdeauna dreptul la 13 duminici libere pe an. Uneori, într-un contract colectiv de muncă* sau într-un regulament intern al companiei se menționează dacă aveți dreptul la mai puține duminici libere, lucru ce este posibil și permis, dar numai dacă ați fost de acord cu acest aspect.

Primiți un spor salarial dacă lucrați duminica?

Pentru multe persoane un spor salarial este o motivație în plus pentru a lucra și duminica. Cu toate acestea, nu există reguli legale şi generale care să stipuleze că primiți un spor suplimentar dacă lucrați într-o duminică, de aceea puteți câștiga la fel de mult ca în oricare altă zi lucrătoare. De asemenea, angajatorul nu este obligat să vă compenseze cu ore libere suplimentare pentru orele efectuate duminica.

Cu toate acestea, în unele cazuri veți primi un spor salarial. Acest aspect este menționat în contractul individual de muncă sau în CAO-contractul colectiv de muncă*. Câteva exemple:
- În sectorul HoReCa nu câștigați un spor salarial pentru orele lucrate duminica.
- Supermarket-urile oferă un spor suplimentar de 100% duminica, acest lucru înseamnă că primiți plată dublă pentru această zi.
- Contractul colectiv de muncă pentru comerţul cu amănuntul prevede că aveți dreptul la un spor salarial suplimentar de 50% duminica.
- Conform CAO pentru sectorul prelucrarea metalului și sectorul tehnic, duminica veți primi un spor salarial de 84% pe oră lucrată.
- În domeniul construcțiilor duminica veți primi o indemnizație suplimentară de 100% pe oră.
- Contractul colectiv al industriei de procesare a cărnii precizează că aveți dreptul la un spor salarial suplimentar de 100% pe oră pentru orele lucrate duminica.

Locuri de muncă în Olanda

Vreți să lucrați în Olanda? Atunci verificați lista posturilor vacante oferite de Covebo. Postul vacant precizează adesea care sunt orele de lucru și dacă există sporuri. Dacă doriți să aflați mai multe despre programul de lucru și sporurile pentru postul respectiv sau dacă aveți alte întrebări puteţi suna sau trimite un e-mail recrutorului. Veți găsi adresa de e-mail și numărul de telefon ale recrutorului la datele de contact ale postului vacant.

* Ce este CAO-contract colectiv de muncă?

CAO este un „contract colectiv de muncă” și reprezintă un acord scris privind condițiile de muncă. Acesta conține informații despre salarii, indemnizații, plata orelor suplimentare, orele de lucru, perioada de probă, perioada de preaviz sau pensie. Un contract colectiv de muncă se aplică unui grup de persoane.

Pe de altă parte, un contract individual de muncă este un acord între dumneavoastră și angajator și, prin urmare, se aplică doar personal.

Alte lucruri interesante!

Citiți mai multe bloguri din această categorie

Olanda: Destinația profesională de top pentru români

5 min13 mai 2024

Este munca în instalații sanitare dificilă? Descoperiți în acest articol!

3 min22 februarie 2024

BSN – Codul numeric personal olandez

2 min6 februarie 2024