3 min26 aprilie 2020

Cum sărbătoresc olandezii Ziua Regelui

Olanda sărbătorește în fiecare an pe 27 aprilie Ziua Regelui. Majoritatea angajaților sunt liberi în acea zi și se pot bucura de activităţile regeşti, piețele de vechituri și concerte în aer liber în toată țara.

Ziua Regelui și criza Corona Virus

Din păcate, din cauza pandemiei cu virusul Corona, festivitățile planificate de Ziua Regelui nu vor avea loc în acest an, dar nu trebuie să ne întristăm. Oranjebond (o organizație olandeză ce are ca scop combaterea sărăciei) a creat un program alternativ. Nu va fi Ziua Regelui în acest an, ci Woningsdag (ziua statului în casă). În acest articol vă spunem cum va arăta această zi și vă oferim sfaturi despre cum puteți sărbători Ziua Regelui acasă.

Programul oficial alternativ pentru Ziua Regelui 2020

Cum arată Ziua Regelui acasă? La ora 9:45 vor răsuna clopotele în toată Olanda. De la ora 10:10 la 11:40 este difuzată o emisiune specială de știri (pe canalul național NOS), care va prezenta fragmente de la Ziua Regelui din ultimii șase ani.

De la ora 12:00 va începe o piață de vechituri online. Pe această piață online toată lumea își poate vinde lucrurile la un preț accesibil sau chiar le poate dărui. După-amiază scrisorile digitale de la copii vor fi livrate Regelui. În afară de urările de bine, copiii vor scrie Regelui şi despre cum îi afectează pandemia.

După-amiaza la ora 16:00 are loc discursul Regelui. Olandezii vor sărbători alături de Rege, care va rămâne în ziua respectivă la casa sa (Huis ten Bosch), a 53-a aniversare regală. De la 19:00 la 19:50 are loc o emisiune specială la televiziunea olandeză (NPO 1) în care este prezentată o compilație a modului în care cele douăsprezece provincii olandeze au sărbătorit Ziua Regelui 2020.

De obicei există multe spectacole în are liber de Ziua Regelui, dar anul acesta nu vor avea loc. De aceea, aproape toate posturile de radio olandeze vor difuza exclusiv muzică autohtonă olandeză între orele 07:00 și 19:00. Posturile de radio speră ca în acest mod să poată sprijini artiștii olandezi!

Sfaturi pentru sărbătorirea Zilei Regelui acasă

Locuiţi în Olanda și nu ştiţi cum veţi sărbători Ziua Regelui în acest an, atunci aceste sfaturi v-ar putea ajuta:

  • Arboraţi steagul olandez;
  • Decoraţi locuinţa cu accesorii portocalii: baloane, serpentine decorative, clopote și fluiere;
  • Cumpărați online tunuri de confeti de culoarea portocalie, astfel încât să rămâneți în starea de sărbătoare pentru următoarele zile;
  • Cumpăraţi cât mai multe gustări olandeze: drop (bomboane cu gust de licorice/ lemn dulce), kroketten (chiftele în forma cilindrică din carne tocată fin), bitterballen (chiftele prăjite din carne tocată fin), hering olandez și desigur, brânză;
  • Comandați din timp faimoşii tompouzen portocalii la cofetărie (o prăjitură formată din foi subţiri și cremă de vanilie);
  • Pregătiţi clătite și decoraţi-le cu muisjes (decoraţiuni pentru torturi şi prăjituri) portocalii;
  • Cumpărați lalele portocalii pentru cei dragi;
  • Îmbrăcați-vă ca un adevărat rege;
  • Ce nu ar trebui să faceţi: să invitați mai mult de trei persoane (în afară de membrii familiei cu care locuiţi) acasă la dumneavoastră. Dacă află poliţia, fiecare persoană va fi amendată cu 390 de euro. Ar fi o risipă!
  • Porniți radio și bucurați-vă de programele speciale.

 

Alte lucruri interesante!

Citiți mai multe bloguri din această categorie

O zi de relaxare: cele mai frumoase plaje din Olanda

3 min29 mai 2024

5 metode pentru a te simți ca acasă într-o țară străină

3 min29 aprilie 2024

Călătorind în Olanda: Ghidul de transport pentru lucrătorii români

3 min26 martie 2024