5 min1 iulie 2020

Cum să redactați un CV

Descărcați modelul de CV, completați-l și trimiteți-l pe adresa recrutare@covebo.ro 

CV (curriculum vitae) este cartea de vizită în fața angajatorului, care vă poate diferenția de ceilalți candidați. Un CV bine constituit vă poate crește șansele de angajare. Acesta spune o  scurtă poveste a carierei profesionale și a abilităților dumneavoastră. În acest articol vă vom prezenta câteva informații utile pe baza cărora vă puteți crea un CV de succes. Trebuie să aveți în vedere că CV-ul poate fi scanat dintr-o simplă privire și acesta ar trebui să stârnească interesul din prima clipă, astfel vă recomandăm să folosiți un format ce poate fi ușor de citit.

Datele de contact

Întotdeauna trebuie să treceți numele și prenumele, poreclele sunt excluse și vă vor dezavantaja în fața angajatorului. Poza nu este obligatorie, dar dacă alegeți să o atașați folosiți o fotografie business, nu o fotografie din vacanță sau de pe conturile de socializare. Această secțiune este foarte sensibilă, deoarece poate interveni spiritul subiectiv și recrutorul nu va acorda aceeași atenție elementelor care vă recomandă.

Nu uitați de numărul  de telefon și de adresa de e-mail, fără acestea recrutorul nu va putea lua legătura cu dumneavoastră. Adresa de e-mail ar fi de preferat să fie alcătuită din nume, prenume sau orice combinație a acestora cu cifre, dar care să exprime seriozitate. Cu o adresă de e-mail neadecvată vă scad șansele pentru obținerea postului dorit.

Despe mine

Acordați atenție rubricii din CV „Despre mine”. Aceasta trebuie să conțină o scurtă descriere profesională, spre exemplu: ”sunt în căutarea unui loc de muncă în domeniul naval, am o experiență de 5 ani ca lăcătuș naval și 3 ani pe platformele petroliere”. Puteți exemplifica și câteva calități care vă recomandă pentru locul de muncă.

Informațiile trebuie să fie cât mai succinte, altfel riscați ca această parte să nu fie citită.

Experiența profesională

Cea mai importantă zonă a CV-ului, în care este de preferat să furnizați cât mai multe detalii, precum funcția, perioada, numele angajatorului, sarcinile pe care le-ați avut la respectivul loc de muncă și abilitățile necesare. Aceasta trebuie să conțină toate locurile de muncă anterioare, în ordine invers cronologică, prima poziție fiind ocupată de cel mai recent loc de muncă avut/actualul loc de muncă, urmând celelalte posturi.

Foarte important este să treceți toate responsabilitățile, astfel recrutorul își va putea crea o imagine de ansamblu despre dumneavoastră. Pentru un plus de profesionalism puteți folosi propoziții pentru a exemplifica activitățile.

Educație

În această secțiune a CV-ului veți trece studiile anterioare în ordine invers cronologică, începând cu cele mai recente studii avute. Puteți trece și cursurile urmate, certificările profesionale sau proiectele importante. Ordinea în care vor fi trecute datele este următoarea: Calificarea – Unitatea de învățământ – Perioada.

Limba străină

În CV vor fi trecute doar limbile străine cunoscute, pornind de de la un nivel începător. A cunoaște doar câteva cuvinte dintr-o limba străină, nu o încadrează drept o limbă cunoscută. Dacă ați studiat o anumita limbă străină la școală și încă o cunoașteți, o puteți trece în CV. Fiecare limbă străină trebuie să conțină nivelul cunoașterii, ordinea fiind următoarea: începător, mediu, avansat.

Se vor completa următoarele criterii:

  • Vorbire: abilitatea de a vorbi o limbă străină este cea mai importantă. Aceasta vă poate mări șansele pentru un loc de muncă mai bun. Sunt persoane care au învățat o limbă străina locuind într-o anumită țară sau de la televizor, fără a urma cursuri prin intermediul cărora să învețe să scrie spre exemplu.

  • Citit: Abilitatea de a citi într-o limbă străină indică nivelul de înțelegere a acesteia.

  • Scris: Atunci când știi să scrii într-o limbă străină indică faptul că aceasta a fost studiată. Este partea cea mai complexă, deoarece implică și cunoștințe de gramatică sau ortografie.

Abilități

Este important ca un CV să conțină abilitățile dumneavoastră. În cazul în care nu aveți aptitudinile cerute de angajator, acesta poate regăsi alte atribute care ar putea fi potrivite pentru postul respectiv. Abilitățile profesionale pot fi tehnice, de operare PC, anumite cunoștințe legate de meseria dumneavoastră (ex: sudare tip MIG MAG, capacitatea de a interpreta un plan izometric).

Alte aptitudini pot fi cele personale: capacitatea de a lucra în echipă, seriozitatea, punctualitatea, perfecționalismul, o bună comunicare etc.

Permisul de conducere

Completați această rubrică din CV doar dacă aveți și experiență practică. În cazul în care aveți permis de conducere de o anumită categorie și nu ați condus, este de preferat să nu îl treceți, angajatorul vă poate oferi un post care depinde de acest aspect și astfel riscați să vă scadă șansele.

Ponturi suplimentare:

  • Verificați CV-ul ca acesta să fie scris corect gramatical și să nu conțină greșeli de ortografie.

  • Este de preferat sa aliniați informațiile, să folosiți același font și să spațiați corect informațiile. Editați CV-ul astfel încât acesta să fie cât mai ușor de citit, amintiți-vă că recrutorul scanează documentul dintr-o privire și o formă „aerisită” vă poate crește șansele de angajare.

  • Nu treceți informații persoanele, CV-ul trebuie să cuprindă doar detalii profesionale.

  • Fiți sinceri, o experiență profesională falsă pate fi ușor depistată, totodată și perioada în care ați lucrat poate fi verificată.

  • Creați uniformitate, scrieți CV-ul într-o singură limbă, de preferat cea solicitată de angajator.
  • Vă puteți inspira asupra redactării CV-ului de pe internet, puteți regăsi foarte multe modele care vă vor ajuta. Sperăm că aceste informații v-au fost utile pentru efectuarea sau revizuirea CV-ului. În cazul în care preferați o formă simplificată, puteți descărca acest document.

Alte lucruri interesante!

Citiți mai multe bloguri din această categorie

Olanda: Destinația profesională de top pentru români

5 min13 mai 2024

Este munca în instalații sanitare dificilă? Descoperiți în acest articol!

3 min22 februarie 2024

BSN – Codul numeric personal olandez

2 min6 februarie 2024