3 min13 noiembrie 2020

Bucătăria tradițională olandeză

Bitterballen, brânzeturile, Erwtensoep, Hollandse Nieuwe, Stamppot sunt câteva dintre preparatele olandeze ce vă vor cuceri instantaneu. Olanda nu este o țară cunoscută pentru bucătăria sa, ci mai degrabă pentru turism, dar acest lucru nu înseamnă că nu puteți descoperi noi gusturi și delicatese.

Fie să locuiți în Olanda sau doar o vizitați, trebuie să profitați de această oportunitate și să descoperiți gastronomia locală. În acest articol vă vom prezenta preparate tradiționale olandeze pe care trebuie neapărat să le încercați.

Bitterballen

Chifteluțe prăjite din carne tocată de vită sau vițel, într-o crustă de pesmet. Adesea se servesc cu muștar sau maioneză.

Brânza tradițională olandeză

Olanda este cunoscută pentru specialitățile sale de brânzeturi, este cel mai mare exportator și în această țară sunt organizate numeroase târguri de unde vă puteți achiziționa aceste delicatese.

Cele mai populare sortimente sunt Gouda, Edam și Leyda ce poartă numele orașelor în care au fost realizate prima dată. Una dintre rețetele tradiționale este o supă din brânză Gouda, pe care vă recomandăm să o încercați.

Kaas

 

Snert sau Erwtensoep

O altă supă consacrată este acest preparat din mazăre uscată, cu o consistență groasă. Se spune că supa a ajuns la densitatea ideală atunci când lingura poate sta vertical în farfurie. Snert este servită alături de bucăți de carne de porc afumată.

Preparate din pește

Influențele de la Marea Nordului își fac prezența în gastronomia olandeză. Adesea este consumat preparatul numit „Hollandse Nieuwe”, hering proaspăt, ușor murat și servit cu ceapă. De asemenea, la tarabele stradale veți regăsi sandvișuri cu pește, produse foarte îndrăgite de olandezi.

Un alt fel de mâncare specific este „Kibbeling”, pește alb, de obicei cod, într-o crustă de aluat, prăjit și servit cu lămâie, sos de maioneză sau de usturoi. Să nu uităm și de renumitele crochete de pește.

Stamppot

O specialitate pe cât de simplă, pe atât de gustoasă. Un piure din cartofi în care pot fi adăugate și alte legume precum morcov, ceapă, varză Kale, varză murată acră sau andive. Se servește alături de un cârnat afumat „Rookworst” și sos.

Stroopwafel

Cunoscutul desert constituit dintr-o vafă alături de un sirop realizat în stil olandez, îl puteți servi alături de o cană de cafea sau de ceai. Vă oferim si un pont, folosiți stroopwafel pe post de capac peste cana cu băutura caldă preferată, aburii vor topi sosul și desertul va fi și mai gustos.

Poffertjes

Acestea sunt asemănătoare clătitelor americane în miniatură, dar mult mai pufoase. Într-un castron puneți cât mai multe poffertjes, adăugați toppingul favorit, unt, zahăr pudră, sirop stroop, dulceață sau ciocolată. Adesea sunt servite în anotimpul rece, dar acest lucru nu vă împiedică să vă delectați cu îndrăgitul desert în orice perioadă a anului.

Poffertjes

Alte delicii consacrate sunt tartele și plăcintele, acestea se regăsesc sub diferite variații, cu multiple umpluturi, iar cea mai populară este plăcinta de mere. „Hagelslag”, mici bucăți de ciocolată servite la micul dejun pe sandvișuri, dar și ca topping pentru alte deserturi sunt nelipsite din casele olandezilor și sunt adorate atât de cei mici, cât și de adulți. Și nu în ultimul rând, drop sau licorice, bomboanele din lemn dulce ce se regăsesc pretutindeni și sunt sub diferite forme și gusturi, variante ușor sărate sau dulci.

Cum puteți încerca toate aceste delicatese? Aplicați pentru un loc de muncă în Olanda (https://www.covebo.ro/posturi-vacante/) și astfel timpul liber îl puteți dedica descoperirii acestei țări, implicit gastronomiei.

 

 

Alte lucruri interesante!

Citiți mai multe bloguri din această categorie

O zi de relaxare: cele mai frumoase plaje din Olanda

3 min29 mai 2024

5 metode pentru a te simți ca acasă într-o țară străină

3 min29 aprilie 2024

Călătorind în Olanda: Ghidul de transport pentru lucrătorii români

3 min26 martie 2024