3 min5 februarie 2021

Asigurarea de sănătate obligatorie în Olanda

Asigurarea de sănătate (PSD) acoperă costurile îngrijirilor medicale și este obligatorie în Olanda. Prin intermediul acestui articol vă vom aduce la cunoștință câteva aspecte pe care trebuie să le cunoșteți.Atunci când începeți colaborare cu noi, vă vom oferi tot suportul necesar pentru a beneficia de acest serviciu.

Chiar dacă aveți asigurare de sănătate în țara natală, este obligatoriu să dețineți și asigurare de sănătate în Olanda, atât timp cât lucrați în această țară. Se va începe de la un pachet de bază ce vă oferă dreptul la îngrijire medicală din partea medicilor de familie, a medicilor specialişti, îngrijire în cadrul spitalului, tratamente, dar până la o anumită sumă, specificată pe asigurare.Asigurarea de sănătate olandeză se plătește lunar. Dacă aveți înscriși pe asigurare dvs. și alți membrii ai familiei, veți plăti și pentru aceștia.

Tipuri de asigurări de sănătate în Olanda:

  • Asigurarea de sănătate obligatorie
  • Asigurarea de sănătate suplimentară

Dacă vă doriți o asigurare de sănătate în Olanda ce include mai multe servicii, puteți opta pentru o asigurare suplimentară pentru costurile medicale, dar aceasta nu este obligatorie.

Plata lunară și taxa de "risc personal"

În Olanda sunt două plăți principale legate de asigurările de sănătate:

  • Plata lunară - o taxă fixă care este dedusă din contul bancar în fiecare lună.
  • Taxa de "risc personal" - este o sumă fixă anuală care trebuie plătită din fondurile dumneavoastră pentru anumite tratamente și medicamente. În cazul în care costurile de tratament nu depășesc suma anuală fixă estimată, atunci asigurarea de sănătate va acoperi soldul.

Dacă suma totală a serviciilor medicale depășește plafonul estimat, va fi emisă o factură suplimentară, dar aceasta nu va fi mai mare de 500 euro. În 2020 taxa de risc a fost de 385 de euro, dar opțional poate fi mai mare. Este important de menționat, dacă nu ați apelat la facilitățile de tratament în timpul anului, această sumă nu trebuie să fie plătită.

Cum să evitați datoriile la Serviciul Social?

Dacă părăsiți țara (Olanda) pentru o perioadă îndelungată trebuie să declarați plecarea pentru a nu plăti această contribuție. În caz contrar, se vor acumula taxe la Serviciul Social pe care va trebui să le achitați. Dacă ați omis să declarați plecarea, pentru ca taxele să fie anulate, trebuie să aduceți documente doveditoare că în acea perioadă ați beneficiat de asigurare de sănătate în altă țară. Oricare dintre următoarele formulare sunt adecvate: E104, E106, S1, eliberate de instituția competentă care certifică securitatea socială a persoanelor din Olanda.

  • Certificatul E104 indică perioadele în care angajatul a fost asigurat într-o țară străină (ceea ce înseamnă că acesta este certificatul de care aveți nevoie în cazul încheierii raportului de muncă).
  • Certificatele E106/ S1 indică data începerii asigurării și faptul că persoana este încă asigurată (fără dată de încheiere).

Asigurare de sănătate lucrând la Covebo

Fiecare angajat care lucrează în Covebo trebuie să aibă asigurare de sănătate. Covebo vă poate oferi asigurare de sănătate colectivă, iar dacă doriți mai multe servicii puteți opta pentru asigurare suplimentară (cum am menționat anterior, aceasta nu este obligatorie, ci o opțiune).

La alegerea asigurării colective Covebo, formularele vor fi comandate de către un reprezentant al companiei. Tot ce trebuie să faceți este să trimiteți un e-mail persoanei de contact (coordonatorului) prin care îi solicitați să comande formulare E104, E106 sau S1. Timpul necesar pentru primirea formularului poate dura până la patru săptămâni, în funcție de disponibilitatea autorităților.

Informații suplimentare

  • Pe www.kiesbeter.nl puteţi găsi informaţii cu privire la asiguratori şi la asigurările lor, în limba olandeză.
  • Pe www.toeslagen.nl, pagina Serviciului Fiscal, puteţi găsi informaţii cu privire la suplimentul de sănătate. De pe această pagină puteţi descărca şi formularul de solicitare.
  • Puteţi face un calcul de probă pe www.toeslagen.nl/reken/zorgtoeslag/.

 

*Informațiile din acest articol au fost preluate de pe site-ul https://www.government.nl/.

Alte lucruri interesante!

Citiți mai multe bloguri din această categorie

O zi de relaxare: cele mai frumoase plaje din Olanda

3 min29 mai 2024

5 metode pentru a te simți ca acasă într-o țară străină

3 min29 aprilie 2024

Călătorind în Olanda: Ghidul de transport pentru lucrătorii români

3 min26 martie 2024