2 min16 noiembrie 2023

Asigurarea de sănătate în Olanda

 

Asigurarea medicală de bază este obligatorie pentru toate persoanele care locuiesc sau lucrează în Olanda. Această obligaţie de a încheia şi a plăti o poliţă de asigurare de sănătate revine asiguratului- angajatului, şomerului, studentului, etc. Covebo vă oferă asigurare medicală de bază şi acoperă costurile poliţei de asigurare în cazul locurilor de muncă din domeniile tehnice precum: instalaţiil, prelucrarea metalului, reparaţii auto sau oferă o poliţă de sănătate contra cost în cazul locurilor de muncă din producţie şi logistică.

Asigurarea de bază acoperă serviciile medicale standard, cum ar fi vizitele la medicul de familie, spital sau farmacie. Pentru unele medicamente sau analize medicale trebuie să plătiţi o coplată, similar cu sistemul de compensări din România. Coplata nu trebuie confundată cu ‘eigen risico’ specific sistemului medical olandez.

 

Ce este eigen risico – suma franşiza anuală?

Eigen risico sau franșiza personală reprezintă valoarea anuală de 385€ pe care trebuie să o achitaţi pentru anumite servicii medicale chiar dacă aţi încheiat o poliţă de asigurare.

Exemplu: Aveți nevoie de o intervenție chirurgicală în valoare de €1000, veți plăti cei €385 franşiza personală pe anul în curs, iar asigurarea va acoperi restul de €615. Suma de €385 se plătește doar o dată pe an, astfel că dacă aveți nevoie de o altă intervenție chirurgicală în valoare de încă €2000 în acelaşi an după ce ați plătit deja această sumă, costurile de 2000€ ale celei de-a doua intervenţii vor fi acoperite în totalitate de asigurarea medicală.

 

Ce NU este inclus în asigurarea de bază?

Servicii stomatologice şi ortodontice

Sedinte de fizioterapie pentru afecțiunile acute

Servicii oftalmologice (ochelari şi lentile de contact)

Medicina alternativă

 

În concluzie în sistemul de sănătate olandez există 2 categorii de asigurare medicală: cea obligatorie (de bază) asigurată de Covebo și cea opțională, care suplimentează serviciile medicale ce nu sunt incluse în asigurarea de bază (basisverzekering) cum ar fi serviciile medicale enumerate mai sus.

 

Vezi care sunt joburile disponibile și aplică pentru o carieră de succes în Olanda!

Alte lucruri interesante!

Citiți mai multe bloguri din această categorie

O zi de relaxare: cele mai frumoase plaje din Olanda

3 min29 mai 2024

5 metode pentru a te simți ca acasă într-o țară străină

3 min29 aprilie 2024

Călătorind în Olanda: Ghidul de transport pentru lucrătorii români

3 min26 martie 2024