3 min22 august 2023

5 trucuri prin care poți învăța rapid olandeza

Mutarea într-o țară nouă fi în primă fază o experiență copleșitoare, mai ales atunci când nu vorbești limba respectivă. A vorbi o limbă străină îți poate deschide mai multe uși, iar a cunoaște câteva cuvinte te poate face să te simți mai integrat. De exemplu, dacă alegi să lucrezi în Olanda, puțină olandeză te poate ajuta să legi mai ușor conexiuni în cadrul colectivului de la job. Dar de unde să începi? Mai ales cu o limbă așa dificilă precum olandeza...

 

Nu îți face griji, te ajutăm noi! Avem 5 trucuti sau sfaturi pentru învăța rapid limba olandeză.

 

1. Începe cu elementele de bază

Doar câteva sintagme de bază te vor face să te simți ca și cum ai fi de-al locului. De exemplu, în activitățile de zi cu zi, cum ar fi mersul la magazinul alimentar, poți răspunde în olandeză și te poți simți ca un localnic. Dorești să începi să înveți acum?
Am enumerat 5 propoziții și cuvinte importante pe care le poți folosi la locul de muncă:

  • Bună dimineața.   =    Goedemorgen
  • Ce faci?  =  Hoe gaat het?
  • Cum a fost weekend-ul tău?  = Hoe was je weekend?
  • Weekend minunat!   =  Fijn weekend!
  • Mulțumesc.   =   Bedankt

 

2. Folosește toate aplicațiile!

Există o mulțime de aplicații care te pot ajuta să înveți o limbă nouă. Întotdeauna și oriunde, ori de câte ori ai câteva minute la dispoziție, poți exersa și învăța câteva cuvinte noi. Am enumerat câteva aplicații utile. Încercă-le și află ce funcționează pentru tine.

  • Duolingo: Rapid și ușor de învățat cuvinte noi. Poți să-ți păstrezi șirul?
  • Drops: O altă aplicație ușoară pentru a învăța vocabular nou. Aceasta va stabili obiective scurte de 5 minute pentru a te menține motivat.
  • Learn Dutch, Speak Dutch: O altă aplicație care îți oferă un obiectiv zilnic de un minut pentru a te menține responsabil și consecvent.
  • 6000 words: Învață olandeză jucând jocuri!

 

3. Citește, citește, citește și ascultă, ascultă, ascultă

Pentru a învăța cuvinte noi și pentru a îți extinde cunoștințele este important să găsești tot mai multe variante care să te ajute. Citind vei învăța cuvinte noi. Nu începe cu cărți voluminoase și dificile, ci optează, de exemplu, pentru o revistă. Imaginile ar trebui să te ajute să intuiești sensul anumitor cuvinte și să înțelegi mai ușor despre ce este vorba în text.

Este util să ai cât mai multe cuvinte olandeze în vocabular, însă atunci când vrei să înveți cu adevărat o limbă străină, trebuie să ai în vedere și gramatica. În același timp, pronunția este la fel de importantă precum cunoașterea mai multor cuvinte. Ascultând vorbitori nativi, vei începe să te familirizezi treptat și cu pronunția.

Sfaturi utile: Vizionează clipuri pe YouTube, special create pentru a te ajuta să înveți olandeza. Urmărește și filme și youtuberi olandezi. Un bun exemplu pentru o astfel de serie pentru YouTube poți găsi aici.

 

4. Exersează, exersează și iar exersează

Poate pare evident, dar poate fi mai dificil decât crezi. Mulți olandezi vor începe să vorbească în engleză, atunci când vor auzi un accent diferit. Le poți spune că ai dori să exersezi olandeza sau să răspunzi în olandeza. Comunicarea este cel mai eficient mod prin care poți învața limba olandeză.

 

5. Nu încerca toate metodele în acelaști timp

Învățarea unei limbi străine constituie un proces lent, nu se poate face dintr-o dată. Prea multe metode în același timp pot fi de multe ori copleșitoare. Stabilește-ți obiective realiste pe care le poți face zilnic sau săptămânal.

 

 

P.S. Nu uita să te bucuri de procesul învățării! A învăța olandeza poate fi chiar distractiv.
Fiecare persoană are propriul său ritm. Orice progres contează. Urmareste-ne blogul in continuare pentru mai multe informatii utile.

Alte lucruri interesante!

Citiți mai multe bloguri din această categorie

O zi de relaxare: cele mai frumoase plaje din Olanda

3 min29 mai 2024

5 metode pentru a te simți ca acasă într-o țară străină

3 min29 aprilie 2024

Călătorind în Olanda: Ghidul de transport pentru lucrătorii români

3 min26 martie 2024