4 min2 iulie 2024

10 lucruri pe care trebuie să le știi înainte să călătorești/lucrezi în Olanda

 

 

Olanda, cunoscută pentru canalele sale pitorești, câmpurile de lalele și istoria sa bogată, reprezintă o destinație populară de vizitat. Fie că plănuiești să călătorești sau să lucrezi în Olanda, există câteva lucruri importante pe care trebuie să le știi pentru a te bucura de o experiență de neuitat. Iată 10 lucruri despre Olanda pe care trebuie să le știi înainte să călătorești/lucrezi aici!

 

1. Limba vorbită

Deși olandeza este limba oficială, vei descoperi că mulți oameni din Olanda vorbesc fluent limba engleza, mai ales în orașele mari precum Amsterdam, Rotterdam și Haga. Totuși, învățarea câtorva fraze de bază în limba olandeză poate avea un impact pozitiv pe plan social.

  • Fact: Olanda găzduiește multe universități prestigioase și oferă diverse oportunități de învățare atât pentru studenți, cât și pentru profesioniști. Dacă ai în vedere continuarea studiilor sau dezvoltarea profesională, poți începe prin a explora opțiunile disponibile în domeniul tău de interes.

 

2. Cultura bicicletelor

Olanda este renumită pentru cultura bicicletelor. Bicicletele reprezintă un mijloc principal de transport pentru majoritatea populației. Țara are o rețea extinsă de piste pentru biciclete și totodată o infrastructură prietenoasă. Dacă plănuiești să stai pentru o perioadă mai lungă în această țară, achiziționarea unei biciclete și familiarizarea cu regulile și eticheta locală a mersului pe bicicletă sunt un must do.

 

3. Transportul public

Sistemul de transport public din Olanda este extrem de eficient. Trenurile, tramvaiele, autobuzele și feriboturile conectează orașele și regiunile fără probleme. De mare folos este și OV-chipkaart - un card inteligent reîncărcabil folosit pentru toate mijloacele de transport public, cu ajutorul căruia călătoriile prin țară sunt foarte convenabile.

 

4. Vremea

Vremea în Olanda poate fi destul de imprevizibilă. Pregătește-te pentru vreme ploaioasă, mai ales în lunile de toamnă și iarnă. Este o idee bună să ai mereu umbrela la îndemână și să te îmbraci adecvat. Verile sunt în general blânde, dar te poți aștepta și la valuri ocazionale de căldură.

 

5. Echilibrul dintre viața profesională și cea personală

Olanda este cunoscută pentru accentul pus pe echilibrul dintre viața profesională și cea personală. Săptămâna de lucru standard este de 36-40 de ore, iar orele de lucru flexibile reprezintă ceva obișnuit. Olandezii prețuiesc punctualitatea, comunicarea directă și o structură organizațională bine pusă la punct. Înțelegerea acestor nuanțe culturale te poate ajuta să ai parte de o integrare armonioasă la locul de muncă.

 

6. Găsirea unei locuințe

Găsirea unei locuințe în orașele populare poate reprezenta o provocare și, de multe ori, poate fi costisitoare. Este recomandat să începi căutările din timp și să iei în considerare apelarea la agențiile de închiriere. Site-uri precum Funda, Pararius și Kamernet pot fi utile. De asemenea, în unele orașe există posibilitatea să ai nevoie chiar de un permis de locuință.

 

7. Sistemul de sănătate

Sistemul de sănătate olandez este foarte apreciat. Ca expat, sunteți obligat să aveți asigurare de sănătate. Există mulți furnizori de asigurări dintre care poți alege, iar asigurarea de bază acoperă majoritatea serviciilor medicale esențiale. Este însă recomandat să te înregistrezi la un medic de familie local (huisarts).

 

8. Costul vieții

Costul vieții în Olanda, în special în orașele mari, poate fi ridicat. Cheltuielile pentru alimente, mese în oraș și divertisment se pot aduna rapid. Totuși, țara oferă un standard de viață înalt, servicii publice excelente și numeroase activități culturale și recreative.

  • Fact: Bucătăria olandeză poate să nu fie la fel de renumită pe plan global ca alte bucătării europene, dar are farmecul său. Încearcă preparate locale precum stroopwafels, hering, stamppot, bitterballen și brânzeturi olandeze. Vizitarea piețelor locale este o modalitate excelentă de a experimenta cultura culinară olandeză.

 

9. Eticheta culturală

Olandezii sunt cunoscuți pentru sinceritatea și stilul lor de comunicare direct. Acest lucru poate părea brutal pentru unii, dar pentru ei franchețea este o normă culturală. De asemenea, olandezii prețuiesc intimitatea și spațiul personal. Înțelegerea și respectarea acestor trăsături culturale te vor ajuta să construiești relații solide.

 

 

10. Proceduri legale și administrative

Când te muți în Olanda, va trebui să ai în vedere diverse sarcini legale și administrative. Acestea includ înregistrarea la municipalitate, obținerea unui BSN (număr de serviciu pentru cetățeni), deschiderea unui cont bancar (Covebo recomandă deschiderea unui cont bancar în euro în țară, înainte de mutarea în Olanda) și, posibil, aplicarea pentru un permis de ședere. Asigură-te că finalizezi aceste proceduri prompt pentru a evita orice probleme.

 

Concluzii:

Fie că vizitezi sau te muți în Olanda cu jobul, aceasta țară are multe de oferit. Înțelegând aceste aspecte cheie ale vieții olandeze, te poți pregăti mai bine pentru timpul petrecut în această țară frumoasă și vibrantă. Îmbrățișează cultura, bucură-te de peisaj și profită la maximum de experiența în Olanda!

Dacă ești în căutarea unui job în Olanda, te invităm să descoperi secțiunea noastră de posturi vacante.

Alte lucruri interesante!

Citiți mai multe bloguri din această categorie

O zi de relaxare: cele mai frumoase plaje din Olanda

3 min29 mai 2024

5 metode pentru a te simți ca acasă într-o țară străină

3 min29 aprilie 2024

Călătorind în Olanda: Ghidul de transport pentru lucrătorii români

3 min26 martie 2024